BusinessDe honden van K9 detecteren Covid bij ons spelers

De honden van K9 detecteren Covid bij ons spelers

KV Oostende en K9 Detection gebruiken sinds kort speurhonden om covid-19 vroeger op te sporen. De resultaten zijn uitermate spectaculair te noemen: een besmette speler werd veel sneller aangewezen door de hond dan door een traditionele PCR-test met de wattenstaafjes. Het is nu afwachten tot deze werkwijze ook officieel wordt erkend.

KVO werkt op vlak van veiligheid en bewaking al jaren samen met K9 Detection. Sinds kort zetten beide partijen het proefproject met de speurhonden op poten. Wekelijks plaatsen de spelers steriele doekjes onder de oksel. Daarna gaan de doekjes mee naar K9 Detection in Bredene, waar de honden vervolgens hun werk doen. En de resultaten zijn best wel spectaculair te noemen. “Er waren spelers die via de tradiotionele PCR-test negatief testten, maar bij ons positief bevonden werden, aldus Johan Weckhuyzen van K9. “Acht of negen dagen later bleken ze alsnog positief. Bij KV Oostende reageerde men onthutst: indien ze ons resultaat hadden gevolgd, was die besmette speler vroeger in quarantaine gegaan en was het virus niet verder verspreid in de spelersgroep. Onze manier is dus super efficiënt, snel en kost bovendien een pak minder.”

Ander groot voordeel van dit systeem is natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid. De geteste personen krijgen geen wattenstaafje in de neus meer gepropt.
“Ik kan je zeggen dat het niet bijster aangenaam is om elke week één of twee keer een wattenstaafje in je neus te krijgen. Dan is het toch eenvoudiger om een watje onder je oksel te steken voor tien minuten. Bovendien blijkt uit onze bevindingen dat de honden het virus vaak in een vroeger stadium opsporen en de test zelf gebeurt ook sneller. Deze testen kunnen dus op korte termijn zeker hun nut bewijzen. Ik heb zelf ook twee honden en ik weet hoe goed die dieren ruiken, ” zo vertelt trainer Alexander Blessin.

Nu worden honden al ingezet in Finland en de Verenigde Arabische Emiraten om luchthavens om naar Covid-19 te speuren. Volgens COO Thorsten Theys moet de inzet van honden daarom alvast serieus onderzocht worden. “Elke mogelijkheid om ons leven terug te heropenen, moeten we vastnemen. Het is een haalbare methode om bijvoorbeeld terug fans toe te laten in het stadion. Enkele duizenden mensen een PCR-test laten doen vooraleer ze naar het voetbal mogen komen: dat is financieel en praktisch niet mogelijk. De testen met de honden kunnen dat wel iets eenvoudiger maken. Bij KVO zijn we alvast verheugd dat we samen met K9 het voortouw nemen in deze en zo toch een trendsetter zijn. Hoe fantastisch zou het zijn, mochten we dankzij dit systeem Play-offs kunnen spelen mét publiek?”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL