All NewsBRECHT CAPON: MISTER 400

BRECHT CAPON: MISTER 400

Brecht Capon speelde afgelopen zondag zijn 400e wedstrijd in de hoogste klasse. Het werd helaas een wedstrijd in mineur maar desalniettemin mag Brecht trots zijn op deze mijlpaal. Niet veel voetballers kunnen zeggen dat ze 400 officiële competitiewedstrijden in eerste nationale op hun conto hebben staan. We blikken op basis van een chronologische top tien terug op zijn carrière tot nu toe.

1. Zulte-Waregem – Club Brugge 2-1 – 28/4/2007
Op 28 april 2007 maakt Brecht Capon op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor Club Brugge in eerste klasse, toen nog als spits. Hij verving Ibrahim Salou. Club zou uiteindelijk wel met 2-1 verliezen op het veld van Zulte Waregem. “Het is een cliché maar debuteren op het hoogste niveau was natuurlijk een droom die uitkwam. De week erop kwam ik ook in actie in een 4-0 overwinning tegen Lierse. Het seizoen daarna maakte ik op regelmatige basis minuten.”

2. Club Brugge – Westerlo 4-0 – 10/5/2008
“In die wedstrijd scoorde ik mijn eerste doelpunt. Iets waar ik natuurlijk heel blij mee was maar helaas hing er rond die wedstrijd een zeer zwarte rand want twee dagen ervoor was Francois Sterchele verongelukt. Ervaren rotten als Philippe Clement en Stijn Stijnen die huilen, een angstvallende stilte die in het stadion hangt, … Een triest en bevreemdend gevoel. Zelf kende ik Francois niet zo goed, al hebben we wel één keer samen op een kamer gelegen tijdens een afzondering. Als aanvallers trainden we ook al eens gezamenlijk op afwerkingsoefeningen. Dat ik net in die wedstrijd een eerste keer scoorde, voelde dan ook zeer dubbel aan.”

3. KV Kortrijk – Cercle 4-0 – 29/3/2014
“Mijn dochter Axelle was geboren op 27 maart en twee dagen later scoorde ik het mooiste doelpunt uit mijn carrière. Ik had de dagen in aanloop naar de match weinig geslapen maar wou toch graag spelen. In de tweede helft begon ik aan een rush maar mijn benen voelden toch al wat vermoeid aan. Ik zag de doelman ver uit z’n doel staan en besloot dan maar om te trappen. Vanop een meter of 40 vloog de bal over de keeper in doel. De verslaggever vergeleek me toen met Wayne Rooney omdat die in hetzelfde weekend op quasi identieke wijze had gescoord. Maar voor mij was het gewoon Brecht Capon die blij was met een doelpunt na de geboorte van zijn dochter (lacht).”

4. KV Kortrijk – Club Brugge 2-0 – 11/4/2015
“Onder debuterend hoofdtrainer Yves Vanderhaeghe startten we slecht aan het seizoen maar uiteindelijk bereikten we na een indrukwekkende remonte zelfs nog Play-off 1. Deze match tegen Club Brugge was daarin mijn persoonlijk hoogtepunt. Ik scoorde een knappe goal met links en lokte ook nog een penalty uit.”

5. KVO – AA Gent 5-2 – 21/2/2016
“De laatste wedstrijd in het Albertpark voor de oude hoofdtribune tegen de vlakte ging. Voor mij toch ook wel speciaal want als kind zat ik er vaak met mijn opa. We veegden de vloer aan met AA Gent en mijn goede vriend én toch wel echte KVO-man Michiel Jonckheere scoorde er twee keer.”

6. KVO – KRC Genk 3-1 – 31/5/2017
“Enkele maanden eerder was de hele club nog ontgoocheld na de verloren bekerfinale. Die ontgoocheling hebben we in deze wedstrijd toch een beetje kunnen wegspelen. Het was een rechtstreeks duel om Europees voetbal af te dwingen en dat deden we met glans. Dankzij deze zege beleefden we nadien nog het schitterende avontuur tegen Marseille.”

7. KVO – Charleroi 3-0 – 24/10/2017
“De match waar ik in Oostende het meest over word aangesproken. Als rechtsachter én als aanvoerder scoorde ik toen een hattrick. Het was bovendien een belangrijke wedstrijd want na een slecht seizoensbegin en het ontslag van Yves Vanderhaeghe hadden we de punten broodnodig. Vanderhaeghe was toen trouwens al trainer van AA Gent geworden en toen ze hem na zijn match tijdens het TV-interview confronteerden met mijn hattrick had hij oprecht lovende woorden over mij. Dat deed deugd want het was een blijk van wederzijds respect.”


Brecht Capon in de ‘hattrickmatch’ tegen Charleroi

8. KVO – KV Mechelen 2-0 – 27/2/2021
“Onder Alexander Blessin en met het nieuwe pressingysteem en veel jonge spelers kwam ik minder op het voorplan maar ik was blij dat ik met mijn ervaring toch nog mijn steentje kon bijdragen aan het successeizoen. In deze wedstrijd viel ik zowaar nog eens in als spits. De fysiektrainer leek verwonderd maar ik verzekerde hem dat ik dit wel nog al eens had gedaan (lacht). Vervolgens scoorde ik met een toch wel typische spitsengoal. De maandag erop zat Jelle Bataille in het voetbalpraatprogramma Extra Time en daar sprak hij met veel respect over mijn rol binnen de club. Ik kon me wel vinden in die nieuwe rol als soort van mentor voor de jonge garde.”

9. KV Oostende – Club Brugge 3-0 – 3/3/2023
“Dit is meteen de meest recente wedstrijd uit het overzicht. Met KV Kortrijk was ik er al enkele keren in geslaagd om Club te kloppen in eigen huis, met KVO was dit nog niet gelukt. We wonnen wel met 1-0 bij de opening van de nieuwe hoofdtribune maar toen zat ik geblesseerd in de tribune. Ik ben dus blij dat het nu eindelijk eens is gelukt met mij op het veld want hoe je het ook draait of keert, KVO-Club Brugge is hier toch de match van het jaar. Alleen is het jammer dat geen startsignaal van een zegereeks bleek te zijn.”

10. ???
“Nummer tien zou ik graag nog invullen als de behoudsmatch van KVO in eerste klasse. Ik ben realistisch, dit wordt aartsmoeilijk en we hebben het zelf niet meer in handen maar in voetbal zijn er nogal mirakels gebeurd. Je weet maar nooit. Ik heb wel wat last van de lies dus laat ons hopen dat ik weer fit ben voor die laatste thuiswedstrijd tegen OH Leuven.”

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB