All NewsINTERVIEW GAUTHIER GANAYE

INTERVIEW GAUTHIER GANAYE

KVO staat na de heenronde net boven de degradatiezone, maar moest voor de WK-break een zware 6-0 nederlaag incasseren. Met Gauthier Ganaye blikken we terug op het eerste deel van het seizoen én bespreken we ook de plannen voor de rest van het seizoen. “Onze zwakheden oplossen en de klemtoon leggen op onze natuurlijke sterke punten, dát is ons strijdplan.”

Los van de zware nederlaag van zaterdagavond, hoe kijk je nu terug op de heenronde?
“Met zeer gemengde gevoelens. Van de teams uit de onderste helft verloren we alleen maar tegen Anderlecht en STVV, maar aan de andere kant pakten we slechts één punt tegen een team uit de bovenste helft (Cercle). Ik vond dat we een uitstekende seizoensvoorbereiding kenden en ook de competitiestart was eigenlijk goed. We hebben toen echter te veel goedkope individuele fouten gemaakt die ons hier en daar waardevolle punten hebben gekost. Daarna stopten we met ons aanvallend voetbal en verdween onze lef en energie. Het gevoel binnen het team was niet meer goed en we moesten veranderingen doorvoeren om nieuwe energie en een duidelijke identiteit te brengen.”

Die verandering gebeurde uiteindelijk na Club Brugge. Yves Vanderhaeghe werd ontslagen.
“En dat was zeker geen eenvoudige beslissing. Yves had ons vorig seizoen uitstekende diensten bewezen en ook dit seizoen heeft hij belangrijke zeges geboekt. Bovendien weet ik ook dat Yves populair is bij het merendeel van de supporters. Ik ben hier echter niet om populaire beslissingen te nemen, maar wel om beslissingen te nemen die volgens mij in het belang van de club zijn. Ik accepteer dat de fans tijdens een wedstrijd hun frustratie uiten, ook al is het natuurlijk nooit prettig. Het is in elk geval beter dan de incidenten die we recentelijk zagen in de Belgische competitie. Het belangrijkste is echter dat ze achter de spelers en de nieuwe staf blijven staan en dat hebben ze in de laatste wedstrijden zeker ook grotendeels gedaan. We zullen hun steun hard nodig hebben in de toekomst.”

Die nieuwe trainer werd Dominik Thalhammer. Een keuze voor een ‘bekende’ speelstijl?
“Inderdaad, we wilden terug naar een duidelijke identiteit met de spelvisie die we hier implementeerden in 2020, namelijk hoge intensiteit en pressing. Die spelstijl zit echt in Dominik zijn DNA. Dat zagen we al toen hij aan het werk was in Oostenrijk en daarna ook bij Cercle Brugge. Hoe hij daar vorig seizoen die pressing implementeerde, was indrukwekkend. We wilden ook een coach die de nadruk legt op spelhervattingen. We zijn de enige ploeg in België die nog geen doelpunt heeft gemaakt uit een stilstaande fase terwijl we de afgelopen twee seizoenen telkens in de top 3 stonden.”

Heeft KVO de spelers ter beschikking om die pressing te spelen?
“Deze stijl vereist meer fysiek en discipline dan intrinsieke kwaliteit. Natuurlijk heb je altijd defensieve en offensieve kwaliteit nodig, maar fysieke paraatheid, lef en discipline zijn het belangrijkste. Maar het introduceren van zo’n spelstijl kost veel tijd en energie, want als één of twee spelers niet gedisciplineerd genoeg zijn om de opdrachten uit te voeren, kan je als ploeg kwetsbaar worden. Alexander Blessin begon indertijd ook met één op twaalf aan het seizoen en daarna vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het voordeel is dat Dominik tijdens de WK-break vier weken heeft om het systeem erin te slijpen én om de spelers fysiek en mentaal klaar te stomen. We moeten weer één team worden en geen verzameling individuen.”

Een wanvertoning zoals op Westerlo is natuurlijk niet ideaal om die break in te gaan.
“Naast het zeer slechte resultaat is het gebrek aan mentaliteit onacceptabel en dat staat ver van de normen die we bij KVO willen neerzetten. Dat resultaat laat een zeer slechte smaak in onze mond na voor de komende weken en alleen hard werken en cohesie zullen deze vernedering wegspoelen. Maar we zullen het wegspoelen, geloof me. Het kan ook helpen dat de spelers na die match tien dagen vrij hebben vooraleer we de trainingen hervatten. Ze kunnen de kopjes even leeg maken en er dan met frisse moed weer aan beginnen. Hetzelfde geldt ook voor onze fans, die terecht ontgoocheld waren na de match. Daarom geeft KVO de mensen die aanwezig waren op de wedstrijd een gratis ticket voor de competitieverplaatsing naar Union. Dat is het minste wat wij als club kunnen doen.”

Mogen die fans in januari versterking verwachten?
“Samen met Dominik ben ik bezig met een evaluatie van de huidige spelerskern. De laatste paar maanden leerden we de sterke maar ook de zwakke punten van onze ploeg kennen en we weten wat we moeten verbeteren om competitiever te zijn. Als we in januari nieuwe spelers halen, moeten ze echter meteen een meerwaarde bieden. Daarnaast moet de kern ook worden afgeslankt. We zitten nu met 30 spelers en dat is eigenlijk te veel. We bekijken dus of we een oplossing vinden voor spelers die minder aan de bak komen, eventueel op huurbasis. Daarnaast kunnen we na Nieuwjaar opnieuw rekenen op Maxime D’Arpino. Ik hoef niet te vertellen dat hij met zijn kwaliteiten héél belangrijk kan worden in de tweede seizoenshelft. Onze zwakheden oplossen en onze natuurlijke sterke punten beklemtonen, dát is ons strijdplan.”

Begrijp je de frustraties die leven bij de supporters?
“Maar natuurlijk begrijp ik dat, meer zelfs, ik deel die frustraties. Ik groeide ook op als een fan van mijn club en dat team presteerde ook niet altijd top. Ik weet dat dit als supporter een invloed heeft op de gemoedstoestand. Weet echter dat de meeste clubs meer verliezen dan dat ze winnen dus het geloof behouden, is niet altijd eenvoudig. Kijk, het is duidelijk dat we op dit moment niet staan waar we willen staan en dat sommige prestaties niet op het gewenste niveau waren. De concurrentie is echter wel moordend dit seizoen, kijk bijvoorbeeld naar waar Anderlecht en Charleroi geklasseerd staan. We moeten roeien met de riemen die we hebben en we proberen er het maximum uit te halen. Wees gerust, hoewel we op dit moment vier punten boven de degradatiezone staan, dit is bijlange niet wat we willen bereiken. We zullen onvermoeibaar werken om het team te versterken en opnieuw boven ons gewicht te boksen, allemaal samen!

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB