All NewsINTERVIEW VD WEEK: DOMINIK THALHAMMER

INTERVIEW VD WEEK: DOMINIK THALHAMMER

Hij leidde vandaag voor de tweede keer de training bij KV Oostende. Na die training nam hij uitgebreid de tijd om over zijn spelfilosofie te praten. Maak kennis met Dominik Thalhammer.

Dominik, hoe waren je eerste dagen hier?
“Prima hoor, naast het veld is alles goed geregeld zodat ik me ten volle kon focussen op het sportieve luik van mijn job. Ik observeer nu voornamelijk alle spelers maar toch wil ik mijn basisprincipes er al meteen inslijpen. We moeten weer een eigen identiteit creëren zodat we herkenbaar voetbal spelen, zowel voor de buitenwereld als voor de spelers. Duidelijkheid is belangrijk, elke speler is een schakeltje dat weet wat ie moet doen.”

Die identiteit is pressingvoetbal?
“Klopt, we moeten druk vooruit zetten, de tegenstander opjagen en ze dwingen om fouten te maken. Als we daar al in slagen, is een groot deel van ons opzet al gelukt. Natuurlijk zal niet alles vanaf dag één gaan, daarom is het een groot voordeel dat het WK wordt gespeeld vooraleer we aan de tweede seizoenshelft beginnen. Het geeft ons de tijd om mijn principes er in te slijpen. Zie het als een tweede seizoensvoorbereiding.”

Maar zondag wacht met KV Kortrijk wel al meteen een zeer belangrijke wedstrijd.
“Dat is waar en we zullen die ook zo goed als mogelijk voorbereiden. Maar je moet ook verder kijken dan een resultaat. Een uitslag wordt vaak bepaald door details maar ik wil vooral al een herkenbaarheid zien in hoe ik wil dat we spelen. Ik train een ploeg alsof ik hier nog jarenlang trainer zal zijn, dat wil zeggen dat het spelconcept voorop staat. Maar OK, we moeten er niet flauw over doen dat die match belangrijk is. Omdat er drie zakkers zijn, is er veel nervositeit bij de ploegen in de rechterhelft van de klassering. We moeten echter overtuigd zijn van onze kwaliteiten en meteen met veel lef voor de dag komen.”

Is de spelfilosofie de grootste reden waarom je bij KVO tekende? Temeer de club onder Alexander Blessin met een zelfde soort voetbal al goede resultaten behaalde.
“Zeker wel, het bestuur en ik zitten hierover op dezelfde golflengte. Ik vind het belangrijk dat de visie en ideeën van een trainer worden gedragen door de bazen. Als je over iets hetzelfde denkt, wijzen de neuzen automatisch in dezelfde richting en werk je samen aan één doel. Als het dan eens minder gaat, weet je ook dat het bestuur achter je staat.”

Opmerkelijk: het is de tweede keer op rij dat je Yves Vanderhaeghe opvolgt als trainer.
“Ik heb Yves hoog zitten, hij is een gentleman en na onze onderlinge wedstrijden hadden we enkele goede conversaties. Maar goed, dat is het leven van een trainer hé, ik ben zelf ook moeten opstappen bij Cercle na het gelijkspel tegen nota bene KVO. Ik wens hem absoluut het allerbeste toe in zijn carrière.”

Je speelde inderdaad al tegen KVO en zag hen ook al verscheidene keren aan het werk. Hoe schat je je kern in?
“Er is absoluut voldoende kwaliteit aanwezig, daar ben ik heilig van overtuigd. Maar iedereen zal elke dag hard moeten werken, anders zal het niet lukken. Ik wil de spelers pushen om het maximum uit hun capaciteiten te halen. Thierry Ambrose bijvoorbeeld is een speler met veel intrinsieke kwaliteiten maar hij kan nog beter renderen. Maar ik wil het niet te veel over individuele kwaliteiten hebben, het belangrijkste is dat er nu een team op het veld staat. Het collectieve overheerst altijd het individuele.”

Laat ons zondag dan ook collectief de zege pakken, bedankt Dominik en veel succes.

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB