All NewsINTERVIEW VD WEEK: MATEJ RODIN

INTERVIEW VD WEEK: MATEJ RODIN

Zaterdag zet KVO de eindsprint in om alsnog het behoud af te dwingen. Onze Kroatische verdediger Matej Rodin heeft het over ‘vier finales’. “We moeten elke wedstrijd nu aanvatten alsof het mathematisch de laatste kans op het behoud is. Maar ik geloof er rotsvast in dat we ons kunnen redden. De teamspirit zit goed en we worden door niemand weggespeeld.”

De interlandperiode zit erop. De ‘Rode Duivels’ maakten een goede beurt en ook Kroatië deed het niet onaardig: vier op zes na wedstrijden tegen Wales en Turkije. Onze Kroatische verdediger Matej Rodin was een aandachtige kijker tijdens de wedstrijden van z’n landgenoten.
“Tegen Wales moesten we ons tevreden stellen met een gelijkspel maar in Turkije boekten we een knappe 0-2 zege. Al moet ik wel zeggen dat mijn landgenoten er in het eerste halfuur niet aan te pas kwamen. Maar de Turken misten hun kansen en Kroatië was dodelijk efficiënt. In het voetbal kun je een hele match de betere ploeg zijn en toch in het zand bijten.”

Dat merkten we ook al met KV Oostende, niet?
“Absoluut. Kijk maar naar de wedstrijd tegen Westerlo. Zij trappen twee keer op doel tegenover wij twaalf keer maar ze winnen wel. Die nederlaag heeft ons pijn gedaan. Op voorhand tekenden we zelfs niet voor een gelijkspel maar uiteindelijk kon het wel nog een belangrijk punt geweest zijn. Dat die bal dan afwijkt op mijn hoofd maakt het extra zuur want dat schot ging waarschijnlijk naast het doel belanden. Ach, gedane zaken nemen geen keer. De wedstrijd tegen Westerlo toonde aan dat we van niemand schrik moeten hebben.”

Het einde tegen Westerlo stond in schril contrast met de uitbundige sfeer na jouw gelijkmaker op Eupen.
“Dat kun je wel zeggen, ja. Dat punt in Eupen was eigenlijk cruciaal om ons in de race te houden. Met een nederlaag daar stonden we op zes punten van hen in plaats van drie. Dan was het nu quasi onmogelijk geweest om ons nog te handhaven. Op karakter knokten we ons nog naar een punt en dat toont aan dat de teamspirit goed zit. En dat is een cruciaal aspect in de degradatiestrijd.”

En dat weet jij want je vocht al verscheidene keren tegen degradatie.
“Klopt, zowel in Polen als in Kroatië. En telkens slaagden we erin om het behoud te verzekeren. Misschien kan ik dus wel de talisman zijn voor KVO (lacht). Maar serieus, we hebben echt wel kwaliteit om ons te redden. Alleen lieten we tot nu toe veel te veel punten liggen en daardoor zitten we in de huidige situatie waarin we ook afhankelijk zijn van de resultaten van onze concurrenten. Maar we moeten enkel naar onszelf kijken en zelf nog wedstrijden winnen. We spelen niet slecht de laatste weken maar we moeten een resultaat over de streep kunnen trekken. Laat ons terugdenken aan die zege tegen Club Brugge en daaruit vertrouwen putten. We moeten nu elke match aanvatten alsof het de allerlaatste kans op het behoud is.”

Je kreeg er met Mateo Barac ook een landgenoot bij naast je in defensie. Het klikt wel tussen jullie hé?
“Zeker weten en niet enkel omwille van de taal maar we denken ook over veel zaken hetzelfde, ook over voetbal. We voelen elkaar goed aan en ik denk dat je dit ook kunt terugzien in onze prestaties. Met zijn ervaring en rust geeft hij ons een surplus aan stabiliteit. Ik ben dan ook blij dat hij quasi hersteld is van zijn blessure en hij tegen Standard waarschijnlijk weer z’n opwachting maakt. Zelf heb ik van de interlandperiode ook gebruik gemaakt om een blessure wat te laten rusten. In aanloop naar de voorbije twee wedstrijden trainde ik weinig en ik speelde uiteindelijk met pijnstillers en zelfs met een inspuiting. Dat gaat wel maar toch voel je je altijd wel wat ongemakkelijk. Na een weekje rust kan ik nu weer voluit trainen en daar ben ik blij om.”


“Ik sukkelde de voorbije twee wedstrijden met een lichte blessure maar nu train ik weer voluit.”

Je bent alvast goed gesetteld in Oostende want je woont samen met je vriendin in een mooi appartement op de Oosteroever.
“We hebben een fantastisch zicht op het strand, de zee, de haven, het centrum, … Het mag alleen wel dringend een beetje warmer worden (lacht). Of we geen last hebben van het licht van de vuurtoren (red. ‘Lange Nelle’)? Ik heb gehoord van die problematiek maar het licht schijnt gelukkig niet binnen in ons appartement (lacht). Ik kan me wel inbeelden dat dit vervelend is, mocht dat wel zo zijn. Aan de andere kant is de vuurtoren er al langer dan die gebouwen en geeft het de buurt ook een eigen identiteit en karakter. Je ziet het wel vaker dat het niet altijd eenvoudig is om een evenwicht te vinden tussen folklore en geschiedenis enerzijds en stadsvernieuwing anderzijds. Hopelijk volgt er een oplossing waar alle partijen zich mee kunnen verzoenen.”

We onthouden vooral dat jij er graag woont. Wat brengt de toekomst nog voor jou?
“Net zoals elke voetballer mik ik zo hoog mogelijk. Daarom ben ik ook van de Poolse competitie naar de Belgische gekomen. In Polen speelde ik mee voor de Europese tickets en hier strijd ik tegen degradatie maar de Jupiler Pro League staat veel hoger aangeschreven bij de scouts uit de toplanden. Het is dus makkelijker om jezelf hier in de kijker te spelen. Daarnaast hou ik wel van sportieve uitdagingen en een ploeg in eerste klasse houden is misschien wel even mooi als een Europees ticket afdwingen. Ik focus dus nog niet meteen op de toekomst maar wil vooral KVO in eerste klasse houden. Daarna heb ik nog een contract tot en met 2026 dus wie weet kunnen we dan volgend seizoen wel een nieuw verhaal starten en hoger mikken in het klassement? Maar eerst nog vier matchen knallen dus.”

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB