All NewsOVERNAME VAN DE BAAN: ZONDER OVERNAME GEEN LICENTIE MOGELIJK.

OVERNAME VAN DE BAAN: ZONDER OVERNAME GEEN LICENTIE MOGELIJK.

Vrijdag aanstaande moet KVO voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsector (C-Sar) verschijnen om zijn licentiedossier voor te leggen. Op dit moment is de overname door Apex Capital Global echter van de baan en is er dus geen mogelijkheid om de licentie te behalen. Tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck geeft uitleg.

“Ik ben altijd transparant geweest in mijn communicatie en wil dat nu ook zijn. De issues die zich vorige week nog stelden, zijn helaas niet opgelost en onder andere hierdoor is de potentiële overnemer Apex afgehaakt. Zonder overname is er geen mogelijkheid om de licentie te behalen. Tenzij er zich de komende 24 uur nog een mirakeloplossing aanbiedt.”

Wat zijn die issues dan?
“Eerst en vooral de overdracht van de aandelen die nog steeds niet is gebeurd. Met alle aandeelhouders was hier een akkoord over maar met Paul Conway werd dit nog niet bereikt. Nochtans is het in zijn voordeel om ons voorstel te aanvaarden. Een mogelijk faillissement van KVO krijgt voor hem nog een serieus juridisch staartje. Zo werd tegen hem al een procedure opgestart voor de Ondernemingsrechtbank te Brugge maar gezien de rechten van de verdediging werd de pleitdatum pas bepaald op het einde van dit jaar. Daarnaast hebben we ook beslag laten leggen op zijn aandelen van FC Den Bosch.  Dat betekent dat hij die aandelen niet kan verkopen zolang er geen akkoord is over de aandelenoverdracht bij KVO. Het is dus echt in zijn eigen voordeel om zijn KVO-aandelen af te staan.”

Kunnen de aandelen niet gedwongen worden afgestaan, zoals ook bij het Deense Esbjerg is gebeurd?
“Die optie is enkele maanden geleden onderzocht geweest maar om dat af te dwingen moet je 30% van de aandelen in handen hebben. Enkel Frank Dierckens was daar toen voor te vinden maar enkel met hem kwamen we niet aan 30%. In Denemarken gelden andere juridische regels en bovendien hebben ze daar enkele sterke lokale aandeelhouders die de club er bovenop kunnen helpen. Gerechtelijk afdwingen kunnen we dus helaas niet.”

Hoeveel procent aandelen bezit Paul Conway op dit moment nog?
“Op dit moment is Conway met 50,1% hoofdaandeelhouder. Die aandelen heeft ie de voorbije maanden gratis in handen gekregen door het afhaken van andere aandeelhouders (waaronder Randy Frankel en Michael Kalt). Zij gaven die aandelen weg omdat die – gezien de schuldenlast – niets meer waard zijn. Integendeel, er hangen schulden aan vast.”

Als Paul Conway toch nog tekent, komt de licentie dan zeker in orde?
“Dat zou een serieuze, eerste stap zijn maar dan moet Mark Campbell met Apex – of een andere investeerder – wel weer instappen én moet er nog een kapitaalsverhoging gebeuren én moet er een duidelijk financieel plan op tafel worden gelegd. Zaken die niet op één-twee-drie gebeurd zijn.”

Mark Campbell was in het verleden al betrokken bij overnamedossiers van voetbalclubs maar het kwam nooit tot een definitieve overname. Een teken aan de wand?
“Ik heb die verhalen ook gelezen maar Mark toonde mij garanties van zijn investeerders en er stonden ook bepaalde geldsommen op verscheidene rekeningen, dat heb ik zelf gezien. Dat lijkt dus allemaal wel in orde te zijn. Al zijn er de voorbije dagen wel wat zaken gebeurd waarbij ik de wenkbrauwen fronste. Al had hij daar telkens een plausibele uitleg voor. Hij mag en kan dat hopelijk ook nog steeds aantonen.”

Hoe komt het dat andere overnemers afhaakten?
“Op een gegeven moment waren er – behalve Apex – met een drietal investeerders vergaande gesprekken. De schulden, de budgetten, het sportieve plan, … alles kwam aan bod. Maar van zodra er moest worden geschakeld, haakten zij af. Waren wij te naïef om hen te geloven? Dat kan. Werden ze afgeschrikt door de aanzienlijke schuldenlast? Dat kan ook.

Hoeveel bedragen die schulden dan?
“Als je alles optelt, kom je toch al snel aan tien miljoen euro. Er is hier de voorbije jaren door mismanagement en financiële maltransacties zoveel verkeerd gelopen. Het is spijtig dat een familieclub ten gronde wordt gericht door malafide en onbekwame buitenlandse bestuurders die vervolgens actief blijven in de voetbalwereld. Dat een Paul Conway dan nog zijn medewerking weigert aan een overname is ronduit hallucinant. Zeker als je weet dat er bij een faillissement van KVO nog talloze claims op zijn hoofd én dat van andere aandeelhouders terechtkomen. Ze hebben namelijk schriftelijk bevestigd dat ze instaan voor bepaalde schulden maar dat hebben ze niet gedaan. Maar daar heeft de club weinig aan natuurlijk.”

Een faillissement is nu dus wel een plausibele uitkomst?
“Het doet me pijn om te zeggen maar ja. Als er geen overname komt, is er geen licentie en zak je naar de amateurklasse. Met deze schuldenberg kan een faillissement dan niet worden afgewend. Ik ben trouwens wettelijk verplicht in mijn functie als tijdelijk bewindvoerder om dan het faillissement aan te vragen. Dat betekent helaas ook dat een 30-tal werknemers hun job verliezen en dat alle spelers vrij zijn. Ik hoopte uit de grond van mijn hart om deze opdracht tot een goed einde te brengen. We hebben ook effectief moeilijke issues geklaard, denk maar aan het belastings- en tribunedossier. Het sportieve behoud leek ook een boost te geven maar het wordt moeilijk om nu nog de spreekwoordelijke winning goal te maken, om het in voetbaljargon te zeggen. Het heeft geen zin om dat te verdoezelen. Zolang er een sprankeltje hoop is, moeten we blijven geloven maar het zou een mirakel zijn.”

Is er na een faillissement op enige manier nog een toekomst mogelijk voor profvoetbal in Oostende?
“Er kan dan worden bekeken om een doorstart te nemen op lager niveau. Er zijn in het verleden nog profclubs die vanonder weer naar boven zijn geklommen. Die juridische opties moeten dan worden bekeken. Alleen al voor de jeugdwerking in Oostende moet er een oplossing komen. De hele community rond KVO mag niet verloren gaan. Op vier maanden tijd voelde ik me hier volledig thuis en ik vind het verschrikkelijk om iedereen te moeten ontgoochelen. Dit is een mokerslag voor ons allen. Hoe dan ook wil ik besluiten met iedereen te bedanken voor de steun in de voorbije maanden: fans, sponsors, onze hoofdsponsor Bwin Casino Oostende, het stadsbestuur, de burgemeester, de medewerkers, de spelers, de technische staf, de advocaten, de vrijwilligers, … We hebben er allen samen alles aan gedaan om deze club te redden. Laat ons hopen dat er de komende één á twee dagen toch nog een oplossing uit de bus valt.”

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB