Alle NieuwsINTERVIEW VAN DE WEEK: URHOGHIDE

INTERVIEW VAN DE WEEK: URHOGHIDE

Op de laatste dag van de transferperiode kwam Osaze Urhoghide op huurbasis over van het Schotse Celtic. De Nederlandse verdediger maakte zijn debuut tegen KV Mechelen en speelde afgelopen weekend een sterke match tegen Sint-Truiden. Wij schoven met hem aan tafel voor een uitgebreid gesprek.

Osaze, je bent hier nu ongeveer een maand. Hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed met mij. Ik ben blij om hier te zijn en voel me heel goed. Mijn ploeggenoten hebben mij goed ontvangen. In die maand heb ik mij al goed kunnen aanpassen. Maar dat was ook helemaal niet zo’n groot probleem aangezien het verschil tussen Schotland en België niet zo immens groot is. Ook het feit dat ik in Nederland ben geboren, helpt me daar wel bij.

Dat klopt, je bent in Nederland geboren. Wat herinner je nog van die periode?

Niet zo heel veel aangezien ik op mijn vijf jaar ben verhuisd naar Engeland. Ik sprak toen vloeiend Nederlands, maar sindsdien heb ik die taal nooit meer gesproken en ben ik het helemaal verleerd. Toen ik in Engeland terecht kwam, kon ik eigenlijk ook nog geen woord Engels spreken. Ik ging daar dus naar de les, maar begreep totaal niet wat de leerkracht zei. Na verloop van tijd begon ik wel wat Engels te spreken. En ondertussen spreek ik natuurlijk vloeiend Engels. Ik zou wel graag terug wat Nederlands leren zodat ik hier kan praten met de Vlaamse spelers.

Zijn er je nog andere zaken bijgebleven uit je periode in Nederland?

Zeker en vast! Misschien was dit iets typisch uit Nijmegen, waar ik trouwens afkomstig van ben. Maar zo herinner ik me nog dat er daar heel veel gekke feestdagen waren. We aten op ‘Pancake Day’ een overvloed aan taarten, gebakjes en pannenkoeken. Toevallig was dat gisteren op dinsdag 1 maart, maar aan die traditie doe ik al een tijdje niet meer mee. Het kan een beetje vergeleken worden met Vette Dinsdag die traditiegetrouw op de dag voor Aswoensdag valt.

Waarom heb je gekozen voor KV Oostende?

Ik wou een nieuwe uitdaging en was op zoek naar meer speelminuten. Het is een nieuw land met een goede competitie waar jonge spelers zich goed kunnen ontwikkelen. Ik ben nu 21 jaar, dus dat is voor mij de perfecte leeftijd om deze stap te zetten. Het project sprak me ook enorm aan. Hier willen ze jonge spelers echt beter maken en helpen ontwikkelen. Daar ben ik naar op zoek en ik hoop dan ook dat ik hier de nodige ervaring kan opdoen.

Had je voordien contact met Jack Hendry, die ook van Celtic kwam?

Om eerlijk te zijn, neen. Ik wist wel wie hij was en dat hij de stap van Celtic naar Oostende had gemaakt. Maar het is zeker niet zo dat ik hem op voorhand een berichtje stuurde. Ik zag dat hij hier trouwens ook al vertrokken was én we speelden nooit samen bij Celtic.

Wat is je favoriete positie?

Ik kan zowel op de rechterflank verdedigen, als centraal achterin. Het toeval wil wel dat ik zowel in Sheffield Wednesday, Celtic en KV Oostende mijn debuut moest maken op de rechterflank. En dat was niet omdat ik het vroeg, dat is eigenlijk al drie keer puur toeval. Als de coaches mij vragen om dat te doen, dan doe ik dat. Ik neem elke kans op speelminuten die ze me hier aanbieden. Centraal achterin kan ik mij helemaal uitleven op vlak van tackles en slidings. Op de flank kan ik dan meer aanvallen en dan ligt de focus iets meer op het geven van goeie voorzetten en misschien wel op het maken van doelpunten.

Je somt hier al heel wat kwaliteiten van je op, maar heb je ook nog werkpunten?

Werkpunten zijn er altijd. Zo moet ik mij echt focussen om kalm te blijven als ik aan de bal ben. Als aanvallers druk op mij zetten als ik de bal heb, dan durf ik soms wel eens overhaaste beslissingen maken. Een ander werkpunt van mij is dat ik soms iets sneller moet durven spelen. Tegen Sint-Truiden bijvoorbeeld had ik enkele goede infiltraties in het middenveld. Maar ik twijfel soms iets te lang of ik wel de goede keuze zal maken. Soms moet je gewoon eens iets proberen. Als dat dan niet lukt, dan moet je daaruit leren voor de volgende keer.

Veel supporters vinden je naam moeilijk om uit te spreken. Word je daar soms eens op aangesproken?

Ja, dat gebeurt soms wel eens. Maar ik heb liever dat ze mij gewoon ‘Osa’ of ‘Osas’ noemen. Urhoghide is best een moeilijke achternaam. Vaak vragen supporters mij hoe je die naam uitspreekt (red. OE-RO-GHI-DÉ dus). Dan spreek ik die correct uit, maar dan kiezen ze al snel voor de makkelijke optie ‘Osa’. Mijn ploeggenoten op training spreken me ook zo aan en daar ben ik best blij mee.

Vóór Celtic speelde je bij Sheffield Wednesday.

Een grote club in Engeland met veel historie. Maar ondertussen spelen ze in de derde afdeling. Ik maakte daar mijn debuut in de FA Cup tegen Brighton, een Premier League club. We wonnen met 1-0 en ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Dat was de hoogdag van het jaar en dat gevoel na de wedstrijd in een volgepakt stadion. Dat is onbeschrijfelijk. Ik hoop het hier bij Oostende ook mee te maken. Misschien wel de volgende thuismatch tegen Club Brugge (lacht).

Er is ook een aankoopoptie. Zie je toekomst voor jezelf bij KV Oostende?

Ik zal heel blij zijn als ik volgend seizoen nog bij Oostende speel. Ik heb het hier prima naar mijn zin, maar ook in Celtic voelde ik me super! Ik moet me nu vooral proberen te bewijzen, zodat KV Oostende de aankoopoptie zeker zal overwegen. En dan zien we wel wat het wordt.

Heb je nog andere hobby’s naast voetbal?

Misschien hebben de supporters het al gemerkt, maar ik hou van videobewerking. Op mijn TikTok probeer ik regelmatig wat te posten van mijn werk. Maar ook op YouTube ben ik actief. Daar vind je enkele interessante video’s terug zoals een blik in het leven van een profvoetballer. Momenteel is mijn uploadschema niet heel druk. Maar ik hoop in de toekomst wel iets meer te uploaden. Wie weet vlog ik wel eens op een wedstrijddag.

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL