Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: BRECHT CAPON

INTERVIEW VD WEEK: BRECHT CAPON

‘Ancien’ Brecht Capon kende afgelopen zaterdag tegen KRC Genk zijn eerste basisplaats. In de slotfase was de anders altijd zo minzame Oostendenaar zelfs betrokken in een akkefietje met de lijnrechter maar dat voorval heeft hij intussen al verticaal geklasseerd. “We moeten nu al onze energie in Seraing steken.” Een gesprek met onze meest ervaren man.

Hoe was het om zaterdag voor het eerst dit seizoen in de basis te staan?

“Het is altijd leuk om te starten natuurlijk. Het is denk ik vooral te wijten aan blessures dat ik pas op de tiende speeldag mijn eerste basisplek kon claimen. Ik kende een goede seizoensvoorbereiding en was fysiek ook top dus ik denk dat er wel een goede kans was dat ik aan het seizoen zou gestart zijn. Helaas viel ik in de laatste week voor de competitiestart uit met een kuitblessure. Toen ik terug was en ook al twee keer inviel, kreeg ik last van mijn andere kuit. Het had toen geen zin om verdere risico’s te nemen dus ik moest weer verstek geven voor de daaropvolgende wedstrijden. Ik ben sowieso gevoelig voor kleine spierblessures en met ouder te worden, zal dat natuurlijk ook niet verbeteren. Maar ik voel me voor de rest prima. Mijn recente fysieke testen waren ook goed en ik voel dat ik het niveau nog aan kan.”

hopelijk kan ik nu zoveel mogelijk blessurevrij blijven. op fysiek vlak zit het in elk geval goed en ik voel dat ik het niveau nog aan kan.

Dat zagen we ook tegen KRC Genk, je speelde alsof je nooit was weggeweest.

“Ik denk dat ik mijn mannetje wel gestaan heb. Met mijn ervaring kan ik, denk ik, sowieso wel een meerwaarde zijn in onze jonge groep. Ik besef dat ik niet meer elke wedstrijd zal kunnen spelen maar ik heb geen problemen met die rol. Ik probeer de jonge spelers met raad en daad bij te staan en als de trainersstaf mij nodig heeft, zal ik er staan.”

Je werkte eerder natuurlijk al verscheidene jaren samen met Yves Vanderhaeghe en Gino Caen. Maakt dat het eenvoudiger?

“Het is natuurlijk altijd leuk als je een staf hebt die vertrouwen heeft in je capaciteiten. Ze weten perfect wat ze aan mij hebben. Maar uiteindelijk moet je het wel altijd nog zelf doen. Als je niets meer presteert op het veld, zal de trainer je ook niet meer opstellen. Ik denk ook dat ik mijn contractverlenging zelf heb afgedwongen door vorig seizoen het merendeel van de wedstrijden te spelen. Het seizoen ervoor speelde ik minder en toen duurde het even voor ik een nieuw contract ondertekende, maar afgelopen zomer waren we er snel uit. Ik sta er als men mij nodig heeft, ik probeer de jonge spelers te begeleiden, ik ben een Belg en bovendien geen ‘dure vogel’ (lacht). Genoeg zaken die in mijn voordeel pleitten om er nog een seizoen extra aan te breien.”


Yves Vanderhaeghe en Brecht Capon werken al verscheidene jaren samen

Je wordt 35 in april, sta je open voor nóg een extra seizoen?

“Ik bekijk het nu vooral dag per dag. Het zal er veel van afhangen of ik het merendeel van de wedstrijden fit kan blijven. En dan zullen zowel de club als ikzelf wel evalueren. Intussen ben ik natuurlijk wel al een beetje bezig met een leven na het voetbal. Zo volg ik op dit moment een opleiding ‘Boekhouden’. Voor mij is het zeker geen must om in het voetbal te blijven maar ik sluit het ook niet uit. Ik denk dat ik met mijn capaciteiten en bagage wel een meerwaarde kan betekenen bij een eersteklasseclub. Wat ik wél uitsluit, is dat ik mijn carrière verder zet in het provinciale voetbal. Alle respect daarvoor hoor, ik stond vroeger genoeg langs de lijn bij Hermes Oostende, maar dat is niet aan mij besteed. Ik ga normaal gezien dus niet aansluiten in Bredene bij mijn vriend Michiel Jonckheere en Sebastien Siani (lacht).”

of ik na mijn carrière in het voetbal wil blijven? daar ben ik nog niet aan uit.

Zij combineren nu inderdaad provinciaal voetbal met beginnende trainersambities. Jij geen ambities in die richting?

“Hmm, dat denk ik niet. Zeg nooit ‘nooit’ maar ik ben in elk geval niet bezig met opleidingen daarvoor.”

Trainers kunnen langs de lijn soms fel uit de hoek komen maar ook jij viel zaterdag even uit je rol van veelal rustige en minzame speler.

“Ach, zoals ik na de match al zei, ik wond me gewoon op omdat ik weinig respect ervaarde van de lijnrechter. Bovendien was ik zelf misschien ook wat gefrustreerd door de late tegengoal en dan gebeuren zulke situaties al eens. Die lijnrechter is ook maar een mens en ook hij kan leren uit zijn fouten. Ach, we moeten nu ook niet naar de arbitrage wijzen voor onze nederlaag. Oké, sommige scheidsrechters fluiten misschien voor een overtreding op Tanghe voorafgaand aan die hoekschop maar we hebben toch vooral zelf ook de goals te makkelijk weg gegeven én te weinig gedaan met onze countermogelijkheden. Het belangrijkste is nu dat we onze energie steken in de match van zaterdag aanstaande tegen Seraing.”

Na de uitslagen van afgelopen weekend meer dan ooit een belangrijk duel.

“De uitslag van zaterdag zal natuurlijk nog niets in zijn definitieve plooi leggen maar zal zeker wel toonaangevend zijn voor de wedstrijden die daarna volgen. Mits winst kunnen we weer iets geruster ademhalen. Het was al frustrerend dat we tegen Genk zelf een punt nog uit handen gaven maar als je dan zondagavond de uitslagen van het weekend bekijkt, dan slik je al helemaal even. Ach, laat ons vooral focussen op onze eigen prestaties. We zijn nog nooit weggespeeld en dat moet ons toch positief stemmen. Wel is het té vaak ‘net niet’ en ook daar moeten we onze lessen uit trekken. We moeten onze eigen aanvallende kansen meer grijpen en defensief moeten die kleine foutjes er ook uit. De inzet is er zeker wel in deze kern maar kwalitatief moet het soms beter.”

de inzet is er meestal wel maar kwalitatief moeten we op sommige vlakken gewoon beter doen.

Er resten nog zeven wedstrijden vóór de WK-stop. Op hoeveel punten wil je dan afklokken?

“Ik pin me niet vast op een aantal punten maar laat ons zeggen dat ik een vijftal punten marge wil hebben op de laatste drie in het klassement. Hoe dan ook belooft het een lang en moeilijk seizoen te worden. Onze competitie wordt gespeeld op twee snelheden: ongeveer één helft speelt voor de Play-offplaatsen, de rest speelt tegen de degradatie. Drie ploegen die rechtstreeks zakken, dat is veel hé. Maar goed, daar wil ik nu zeker niet aan denken. Ik denk dat we gemiddeld beter spelen dan veel wedstrijden van vorig seizoen. Zolang we punten kunnen blijven plakken tegen rechtstreekse concurrenten, zoals we tegen Eupen en Cercle deden, zie ik het wel goed komen. Te beginnen zaterdag tegen Seraing.”

Last but not least, ook persoonlijk vlak heb je positief nieuws te melden.

“Klopt, in februari word ik voor de tweede keer vader. Iets om naar uit te kijken dus!”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL