Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: YVES VANDERHAEGHE

INTERVIEW VD WEEK: YVES VANDERHAEGHE

Anderhalve maand geleden werd Yves Vanderhaeghe aangesteld als hoofdtrainer. Hij is natuurlijk geen onbekende, want hij leidde Oostende twee keer naar Play-off 1 en Europees voetbal. Dat nu sportief de wind niet stevig in de zeilen waait, houdt hem niet tegen om opnieuw een succesverhaal te willen schrijven met de Kustboys. Wij schoven met Yves aan tafel voor een babbel over tal van sportieve zaken.

Yves, je bent hier nu al een tijdje terug. Ben je tevreden sinds je terugkomst?

“Ik ben toch behoorlijk tevreden sinds ik hier terug aan de slag ben ja. We hebben al getoond dat we aardig kunnen voetballen en dat zien de supporters ook wel denk ik. Aan de andere kant, we zijn nog steeds niet mathematisch gered. En dat moet nu zaterdag zeker gebeuren. Ik wil competitief naar Eupen trekken, maar niet om ons daar nog te moeten verzekeren van het behoud. Wel om het seizoen goed af te sluiten en te tonen dat we klaar zijn voor volgend seizoen en dat we er allemaal zin in hebben. Het behoud moet nu zaterdag tegen Seraing al lukken. We hebben genoeg aan een puntje, maar we moeten zeker ook voor die overwinning willen gaan. Een thuiswedstrijd tegen Seraing, die vat je toch niet aan met de mentaliteit dat je blij bent met een gelijkspel?”

Zijn er nog spelers afwezig?

“We hebben enkele spelers die we morgen en vrijdag moeten evalueren. Zo kampt Robbie D’Haese met een lopersknie en was Makhtar Gueye vandaag ziek. Hij trainde niet, afwachten wat het de komende twee dagen wordt. Kjell Scherpen sluit morgen aan na zijn interlands met de U21 van Nederland. Hij deed alvast vertrouwen op want hij hield twee keer de nul. Ook Thierry Ambrose en Kenny Rocha tankten vertrouwen met hun land want ze stonden allebei aan het kanon. Al kunnen we Rocha door zijn schorsing spijtig genoeg niet opstellen tegen Seraing.”

Zijn er daarentegen spelers die we kunnen recupereren?

“Zeker en vast! Theo Ndicka traint sinds deze week weer mee, maar ondervindt soms nog een klein beetje last aan zijn enkel. Afwachten of hij speelklaar is zaterdag. Daarnaast kunnen we ook terug rekenen op Brecht Capon. Met zijn ervaring kan hij van belang zijn in een belangrijke wedstrijd zoals zaterdag aanstaande. Jakel en Atanga waren ziek vorige week en verloren wat kilo’s. Nu trainen ze echter voluit mee en het lijkt erop dat ze ook fit genoeg zullen zijn om te spelen. Ik moet de komende dagen dus nog enkele knopen doorhakken.”

Als we ons verzekeren van het behoud is de competitie over anderhalve week al voorbij. Opmerkelijk, niet?

“Door het aangepaste competitieformat stopt ons seizoen inderdaad al begin april. Absurd eigenlijk, wat is er verkeerd met een reguliere competitie met 18 clubs die tot midden mei duurt? Soit, om de spelers in april al op vakantie te sturen, is een brug te ver. In welke staat melden sommige spelers zich dan aan midden juni als de trainingen hervatten? Daarom trainen we door tot de eerste week van mei. We spelen in april ook enkele oefenwedstrijden tegen West-Vlaamse ploegen.”

Je spreekt al over volgend seizoen, je ziet het dus duidelijk zitten om hier langer te blijven?

“Dat zie ik zeker zitten maar of dat ook zo zal zijn, weet ik oprecht nog niet. In mijn contract staat dat ik binnen twintig dagen na de laatste speeldag op de hoogte word gebracht van de plannen. Dat is prima voor mij. Mijn focus ligt nu vooral op de komende twee wedstrijden. Laat ons die tot een goed einde brengen en dan zien we wel.”

Zoals je zei, we brachten al goed voetbal op de mat. Maar sinds je komst wonnen we wel nog maar één wedstrijd, die tegen Standard. Hoe komt dat?

“We hebben er natuurlijk niet het makkelijkste programma op zitten. Toch schieten we soms onszelf in de voet. Neem nu de match op Anderlecht. We speelden een goede eerste helft en gingen de kleedkamer in met 0-0. Als we wat efficiënter waren, dan scoorden we misschien wel één of twee doelpunten. Die tweede en derde goal in Anderlecht kwamen er vooral nadat we ons tactisch plan aanpasten om toch nog iets te proberen. De week erna thuis tegen Club Brugge worden we genekt door persoonlijke fouten. Als we hen niet zo makkelijk laten scoren, dan winnen we die wedstrijd misschien wel want ons spel was vrij behoorlijk. We begonnen goed aan die wedstrijd, en we speelden een sterk laatste kwartier na enkele wissels. Maar alles werd gewoon ongedaan gemaakt door die individuele fouten achterin.”

We moeten dus efficiënter worden maar zijn er nog werkpunten?

“Op vlak van discipline is er nog progressiemarge, zowel op als naast het veld. Naast het veld zijn er spelers die te vaak te laat komen. Dat moet er echt uit, als prof moet je leven voor je job. Ze weten wat de sancties zijn, maar toch slagen sommigen er nog steeds in om dat af en toe voor te hebben. Uiteraard zijn er ook spelers die wel altijd voorbeeldig tijdig op de club zijn. Op het veld moeten we dan weer leren om een hele wedstrijd gefocust te zijn. Nu verliezen we op bepaalde momenten te veel de focus.”

Vorige week speelden we een oefenwedstrijd tegen de beloften, het werd een 1-1 gelijkspel. Heb je daar veel bijgeleerd?

“Zeker en vast! Niet alleen over mijn eigen ploeg, maar ook over welke jongens er volgend jaar eventueel de overstap kunnen maken naar het eerste elftal. Het was voor die jongens de uitgelezen kans om hen te bewijzen, en dat hebben ze zeker gedaan. Als er versterking wordt gezocht voor bepaalde posities, gaan clubs vaak meteen de transfermarkt op maar ik wil altijd eerst kijken wat er rond loopt in de eigen jeugd. In die optiek stemt het me tevreden wat ik zag bij de beloften. Er wordt goed gewerkt en er zitten veelbelovende profielen in. Er zit zeker talent in onze jeugd!”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL