Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: YVES VANDERHAEGHE

INTERVIEW VD WEEK: YVES VANDERHAEGHE

Onze nieuwe coach is eigenlijk een oude bekende. Yves Vanderhaeghe ondertekende een contract bij de Kustboys tot het einde van het seizoen. De doelstelling is duidelijk: zo snel mogelijk het behoud verzekeren en er nog een mooi seizoenseinde aan breien. Tijd voor een babbel met onze coach.

Yves, welkom terug. Voor veel supporters en waarnemers was je aanstelling alvast een verrassing.

“Volgens de pers is het een opmerkelijke keuze om van een coach zoals Alexander Blessin naar mij te gaan maar dat vind ik niet. De data van dit seizoen tonen aan dat ik met Cercle het befaamde ‘Gegenpressing’ speelde. Alleen noem ik dat geen ‘Gegenpressing’ maar hoog druk zetten (lacht). Ook indertijd met KVO was dat trouwens al het geval. Mijn speelstijl sluit dus nauw aan bij wat de bazen bij KVO willen. Dat ik niet constant met data bezig zou zijn? Data wordt voornamelijk gebruikt bij de rekrutering en is een handige tool om te gebruiken op de trainingen maar het is ook niet heiligmakend. Ach, ik denk niet dat ik nog zoveel te bewijzen heb naar de buitenwereld toe. Bekijk mijn resultaten maar: in mijn eerste vier seizoenen behaalde ik vier keer Play-off 1. Niet verkeerd, toch? Natuurlijk telt in het voetbal vooral het heden maar ook met Cercle heb ik het recent toch vrij goed gedaan?”


“Ook in mijn eerste periode bij KVO speelde ik al vaak met hoge pressing.”

bij cercle speelde ik ook ‘gegenpressing’. alleen noem ik dat ‘hoog druk zetten’.

Heb je lang moeten nadenken om terug bij KVO aan de slag te gaan?

“Nee, ik ben vooral blij met deze nieuwe kans. Ik had een goed gesprek met Gauthier Ganaye (Executive President) en ik heb hier een goede periode gekend. Dan is terugkeren altijd plezant. Er is hier intussen veel veranderd maar ik heb toch ook nog heel wat bekende gezichten terug gezien: Bart (Team Manager), Bram (pers- en communicatie), ‘Lucsje’ en Johan natuurlijk (materiaalmannen), Geert (Sales Directeur), Tony (KVO-icoon en horecaman), Eddy (kok)… Wat de spelers betreft, zijn enkel Brecht Capon en Robbie D’Haese hier nog. En die laatste was eigenlijk nog belofte toen ik hier mijn eerste periode was.”

Je zegt dat er veel veranderd is sinds je vorige periode hier. Wat zoal dan?

“De faciliteiten alleen al. Als je nu het trainingscomplex ziet, dan hebben de spelers alle facetten die ze nodig hebben. Er zijn drie slaapkamers met bedden, verschillende mogelijkheden ter ontspanning, een ruime kleedkamer, vergaderruimtes, perfecte trainingsvelden… Toen ik in mijn eerste periode bij KVO zat, lagen de plannen voor dit gebouw al op tafel. Nu het er is, mag het resultaat gezien zijn.”

Op het veld startte je wel meteen met een zware 3-0 nederlaag in Mechelen.

“Iik was hier net toegekomen en vond het niet opportuun om meteen alles overhoop te halen. Ik heb de veldbezetting en tactiek dus overgelaten aan de overige stafleden die een hele week met de jongens hadden getraind. Tijdens de wedstrijd heb ik dan wél weer gecoacht en heb ik ook ingegrepen waar nodig. Maar mijn echte werk is eigenlijk begonnen op zondag, daags na de match op KV Mechelen. Meteen video-analyse en gewezen waarop we beter moeten doen.”


Yves Vanderhaeghe tijdens z’n eerste match op Mechelen

Waarop is dat dan?
Organisatorisch zat het vrij goed, maar aanvallend kwamen we veel te weinig uit de verf. We konden de bal niet in de ploeg houden en creëerden nauwelijks kansen. We moeten dus een goede balans vinden tussen als blok verdedigen en ook aanvallend iets brengen.

we moeten een balans vinden tussen als blok verdedigen en ook aanvallend zelf iets brengen.

Veel werk op de plank dus tijdens je eerste week.
Ach, zo’n eerste week is altijd heel druk. Je probeert in die eerste week je eigen persoonlijkheid naar voren te brengen, je eigen facetten benadrukken maar terzelfdertijd ook veel praten met spelers en stafleden. Ik heb zoveel mogelijk bepaalde klemtonen gelegd. En los daarvan moesten er ook enkele praktische zaken worden geregeld en zijn er die eerste persbabbels. Ik heb niet stilgezeten (lacht).

Hoe heb je de voorbije maanden dan doorgebracht?

Ik heb heel veel tijd gespendeerd met mijn familie en dat deed deugd. Als trainer zijn er maar weinig momenten dat je thuis bent dus die moet je koesteren. Vooral na het overlijden van mijn vader kon ik dat wel goed gebruiken. Daarnaast ben ik enkele keren op reis geweest en heb ik veel gesport. Ik merkte dat ik nog steeds zeer verslaafd ben aan sporten: padel, tennis, lopen, ik heb zelfs een shortski gedaan. Het deed toch deugd om even tijd te hebben voor mezelf. Maar na een tijdje begint het toch weer te ‘jeuken’ en daarom ben ik blij om weer aan de slag te zijn.


“Ik ben nog steeds zeer verslaafd aan sporten. Padel staat regelmatig op het programma.”

Heb je de voorbije maanden dan nog veel voetbal gevolgd?

“Zeker. Om een voorbeeld te geven, na het skiën keek ik vaak nog enkele wedstrijden. De aard van het beestje hé. En als trainer van Cercle volgde ik de competitie natuurlijk op de voet. Ik kende KVO dus best goed, al zijn er intussen ook nog nieuwe spelers bijgekomen.”

Wat zijn de doelstellingen nog voor dit seizoen?

In eerste instantie is dat natuurlijk om zo snel mogelijk het behoud te verzekeren. We hebben nu nog 7 matchen om deze doelstelling te behalen. Te beginnen zaterdag tegen Standard Luik. Het zou een grote opluchting zijn om tegen Standard en STVV de nodige punten te pakken. Het zijn ook twee thuismatchen, een ideale kans dus op puntengewin. Op die manier ga je toch al met een meer relaxte sfeer naar het laatste vijfluik en dan kunnen we er misschien nog een mooi seizoenseinde van maken. De kalender is zwaar maar we moeten ons daar niet achter verstoppen.

Makhtar Gueye is de clubtopschutter met elf goals, maar na Nieuwjaar fungeert hij vooral als invaller. Hoe kijk je daarnaar?

Ik hoorde natuurlijk al het één en ander over zijn mentaliteit maar tot zover kan ik daar niet over klagen. Hij was deze week altijd netjes op tijd. Behalve vandaag dan maar dat was omdat hij niet kon plassen voor de dopingcontrole (lacht). Hij is een hele emotionele jongen, dat zag ik ook al toen we met Cercle tegen KVO speelden. Dat uit zich soms verkeerd op het veld maar ik denk niet dat het slecht bedoeld is. Soit, nieuwe coach, nieuwe kansen hé. En dat geldt trouwens voor elke speler. Het voordeel is ook dat ik Frans met hem kan praten. Zo kan er in elk geval al geen misinterpretatie zijn.

gueye kwam de hele week netjes op tijd. behalve vandaag omdat hij niet kon plassen op de dopingcontrole.


“Makhtar is een emotionele jongen maar ik denk niet dat het slecht bedoeld is. In elk geval is het een voordeel dat ik Frans kan praten met hem.”

Tussen de palen zul je ook een keuze moeten maken: Hubert of Scherpen.

Ik lees daar ook veel over in de pers maar ik focus me op wat ik zie op het veld tijdens de trainingen. Op basis daarvan zal ik in eer en geweten mijn keuze maken én ik zal die ook open en bloot toelichten aan beide doelmannen.

Tot slot, zitten we hier met een tevreden Yves Vanderhaeghe?

Zeker en vast. Ik heb een enorme drive, ik wil iedereen beter maken, en hoop op een mooi einde van dit seizoen. Wat daarna komt, zien we dan wel. Ik heb alvast zin om een mooi tweede avontuur te beleven bij KVO.

ik heb zin in een tweede avontuur bij kvo

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL