Interview vd Week: Makhtar Gueye

01 apr 2021 | Sportief

Met nog drie wedstrijden te gaan in de reguliere competitie, hadden we een gesprek met onze Senegalese spits Makhtar Gueye. We hadden het over de laatste push voor Play Off 1, zijn persoonlijke doelstellingen en zijn goede vriend Mamadou Thiam.

In het begin van het seizoen vertelde je ons dat je 15 goals wou scoren dit seizoen. Met nog 3 speeldagen te gaan, heb je nog twee goals nodig.

Inderdaad, ik had een doelstelling om dit seizoen 15 keer raak te treffen. Ik denk dat ik inderdaad op dertien zit nu. Elf in de competitie en twee in de Beker. Ik ga er alles aan doen om mijn persoonlijk doel te realiseren. Je moet ambitie hebben in het voetbal en het is altijd leuk als je die ambitie waarmaakt.

De volgende wedstrijd op het programma is tegen Waasland-Beveren, kan je je nog iets herinneren van de heenmatch?

Ja, ik startte die wedstrijd op de bank. Eerlijk, ik denk dat die wedstrijd onze slechtste match van dit seizoen was. We verloren met 2-0 en alles liep er fout. We moeten dus waakzaam zijn dat dit ons zaterdag niet opnieuw overkomt. Voor ons is die wedstrijd heel belangrijk met het oog op Play Off 1. De missie is dus simpel, 3 punten pakken. Maar ook voor hen staat er veel op het spel. Zij staan laatste met vier punten achterstand op de voorlaatste dus zij moeten ook voluit gaan. Bon, wij gaan natuurlijk ook alles geven dus het zal een harde wedstrijd worden.

Voelt de groep ondertussen al druk om die vierde plaats te halen?

Ikzelf voel totaal geen druk. We hebben met Oostende iedereen verrast dit jaar. We zijn een club met een heleboel nieuwe spelers en ook een nieuwe trainingsstaf. We hebben ook heel wat jonge spelers dus niets moet. In het begin van het seizoen verwachtte niemand iets van ons. Druk is er niet en als we blijven spelen zoals we nu bezig zijn, zullen we het wel halen.

Kan je het eigenlijk geloven dat KV Oostende vierde staat?

Aan het begin van het seizoen waren de doelstellingen natuurlijk volledig anders dan nu. Wij waren al tevreden als we in eerste klasse konden blijven, laat staat meespelen voor Play Off 1. Toch moet ik zeggen dat ik al na twee wedstrijden doorhad dat het een goed seizoen zou worden. We verloren die eerste twee wedstrijden dan wel, maar toch wist ik dat het goed zou komen. Ik zag hoe hard de coach werkte en hoe snel onze groep naar elkaar toegroeide. In deze selectie zitten geen sterren of vedetten. Iedereen speelt en werkt hard mee. We zijn zo hecht, we zijn echt een groep die goed samenwerkt.

Is het seizoen voor jou op dit moment al geslaagd?

Nee, absoluut niet. Ik zal nooit van mezelf zeggen dat ik een goed seizoen heb gespeeld. Alles hangt samen met de prestaties van de club. Ik ben hier bij een club met een heleboel vrienden waarmee ik kan samenspelen. Dus in dat opzicht is het wel al een mooi seizoen, maar voor mij is een geslaagd seizoen nog wel wat meer. De resultaten van de club moeten goed zijn, ik moet heel wat doelpunten scoren en dat allemaal tot op het einde van het seizoen. Er zijn dus nog enkele wedstrijden te gaan voordat we van een geslaagd seizoen kunnen spreken. Als we op het einde van het seizoen gekwalificeerd zijn voor Europees voetbal en iedereen in de selectie tevreden is, kunnen we spreken over een geslaagd seizoen. Een geslaagd seizoen gaat over iets bereiken, een plaatsje in het klassement of Europees voetbal, maar niet over persoonlijke prestaties.

Ik ben meestal,gewoon kwaad op mezelf
We hebben jou al enkele keren boos naar de kant zien gaan na een wissel, hoe komt dit?

Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven boos ben geweest op iemand anders na een wissel. Ik ben altijd boos op mezelf. Soms is dat omdat ik geen doelpunt heb gescoord of omdat het gewoon niet goed genoeg was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hier bij KVO een periode heb gehad waar ik zes of zelfs zeven matchen niet scoorde. Dat was mij in mijn carrière nog nooit overkomen. Het gebeurde wel eens dat ik slechts één keer had gescoord in vijf of zes matchen, maar ik stond nog nooit zolang droog. Wanneer je hard werkt op training en het wil toch maar niet lukken in het weekend, is het moeilijk om niet gefrustreerd te raken.

De interlandbreak zit er net op. Droom jij niet van de nationale ploeg van Senegal?

Ik denk dat het wel voor iedereen een droom is om zijn land te kunnen vertegenwoordigen. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn want Senegal is een goede ploeg met heel wat aanvallende kwaliteiten. Toch is het voor mij een reële kans dat dit ooit gebeurt. Ik ben nog jong en ik heb nog tijd. Ik geloof er niet in om kleine trucjes te zoeken die me zouden helpen om geselecteerd te worden. Ik moet gewoon veel spelen en veel goals scoren en dan komt die eerste selectie wel vanzelf.

Thiam en ik zijn goede vrienden
Met Mamadou Thiam zit er nog een Senegalees in de selectie, zijn jullie echte vrienden geworden?

Ja, Mamadou en ik zijn vrij close, we zijn als broers voor elkaar. We wonen allebei in Oostende en doen heel veel dingen samen naast het voetbal. Ik kende Thiam al van voor hij in Oostende aankwam. Hij was echt wel een begrip in Senegal. Hier heeft hij nog niet veel kunnen tonen, maar hij is een grote speler. Hij heeft in Engeland en in Frankrijk meerdere malen laten zien wat hij waard is. Ook op internationaal jeugdniveau heeft hij heel wat knappe dingen laten zien, ik ben er zeker van dat zijn tijd nog komt. Het is ook wel één van mijn doelen om samen met hem te schitteren. We hebben een hele goede band naast het veld en ook op het veld kunnen we elkaar goed vinden. Maar begrijp me niet verkeerd, ook met de andere spitsen heb ik een goede band hoor. Zelfs als we strafschoppen moeten nemen (lacht).

Of het nu met of zonder strafschop is, laat ons zaterdag gewoon winnen hé Makhtar.

Deal!