Michiel Jonckheere verlaat KVO na negen (!) seizoenen

03 apr 2020 | Sportief

bekijk de afscheidsvideo onderaan dit artikel !

Na negen seizoenen verlaat Michiel Jonckheere KV Oostende. Hij gaat in het seizoen 2020-2021 aan de slag bij KV Kortrijk. Michiel speelde onlangs nog zijn 200ste wedstrijd voor KVO en was de laatste overblijver van de kampioenenploeg in tweede klasse. We kunnen Michiel niet genoeg bedanken voor zijn bijdrage aan de successen van KVO en wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe omgeving. “Na negen seizoenen zal het heel vreemd aanvoelen om de voorbereiding aan te vatten bij een andere club, maar KVO zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben.”

Michiel Jonckheere belandde in 2011 bij toenmalig tweedeklasser KV Oostende. Hij kwam toen over van eersteklasser Zulte Waregem, waar hij niet doorbrak. Michiel is de zoon van ex-KVO speler Kris Jonckheere en de neef van Jelle Bataille. Andere KVO-mannen als Kurt Bataille, Guy Ghysel en Hans Belligh zijn z’n nonkels.
Bij KVO werd Michiel meteen een basisspeler in de ploeg van trainer Fred Vanderbiest. In zijn eerste seizoen leidde dat tot een eindrondedeelname, maar hét hoogtepunt zou het seizoen erop volgen. In 2013 was Michiel een sleutelspeler in de kampioenenploeg die na acht jaar tweede klasse de poort naar de hoogste afdeling open beukte.

Michiel Jonckheere na de promotie in 2013
In eerste klasse begon hij ook in de basis, maar na de komst van Marc Coucke volgden in diens slipstream grote namen als Franck Berrier en Fernando Canesin en Michiel kreeg het moeilijker om speelminuten te vergaren. Michiel knokte echter terug en op het einde van het seizoen speelde hij met twee doelpunten nog een belangrijke rol in de PO2-winst tegen KV Kortrijk.

Jonckheere trapte KVO mee naar PO2-winst. Rechts van hem Thomas Foket.
Het was het sein voor Michiel om steeds meer zijn rol op te eisen binnen een KVO dat ook steeds meer grote namen telde. Ondanks de hevige concurrentie kwam de De Pannenaar vaak aan spelen toe in de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017, waarin KVO twee keer op rij Play-off 1 speelde. In de bekerfinale tegen Zulte Waregem startte hij in de basiself, maar zijn absolute hoogtepunt waren zijn twee doelpunten in de 5-2 zege tegen AA Gent, tevens de laatste wedstrijd in het ‘Albertpark’. In Play-off 1 zou hij omwille van een hielblessure uiteindelijk nog maar weinig in actie komen.

Jonckheere scoorde twee keer in de 5-2 zege tegen AA Gent
Die blessure zou uiteindelijk een negatief effect hebben op de carrière van Jonckheere. Zo zag hij de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 quasi compleet in rook opgaan. Op het einde van het seizoen 2018-19 scheen er na twee operaties eindelijk licht aan het einde van de tunnel en kon Jonckheere weer pijnvrij spelen. Het was dan ook een opluchting toen hij de voorbereiding op het huidige seizoen goed doorkwam en op de openingsspeeldag ook in actie kwam tijdens de zege op Anderlecht. In de terugwedstrijd scoorde Jonckheere het tweede doelpunt in de spectaculaire 3-2 overwinning tegen paars-wit.

Hij scoorde de 2-0 in de thuiszege tegen Anderlecht
Vóór de match tegen Zulte Waregem werd Jonckheere nog gehuldigd naar aanleiding van zijn 200ste wedstrijd bij KVO. Die 200ste match speelde hij nota bene tegen … KV Kortrijk. Daarmee komt Michiel in een select rijtje van slechts 12 spelers die 200 of meer matchen speelden voor KVO. Als de competitie niet meer zou doorgaan, zal die 200ste ook meteen zijn laatste voor KVO geweest zijn.

Michiel speelde tegen Kortrijk z'n 200ste match bij KVO
Want nu komt er dus een einde aan het tijdperk-Jonckheere bij KVO. De middenvelder zijn contract liep af en hij kiest ervoor om nieuwe lucht op te snuiven in Kortrijk.
“Dit was een zware keuze om te maken,” aldus Michiel. “Bij KVO ben ik kind aan huis en bovendien is zowat mijn hele familie verbonden aan de club. Het zal dus vreemd aanvoelen om de voorbereiding elders te starten. Maar ik ben nog niet zo lang geleden vader geworden en daarom moet ik op mijn 30ste meer dan ooit aan mijn persoonlijke carrière denken. KV Kortrijk bood mij zekerheid met een nieuwe, sportieve uitdaging en bovendien kan ik er opnieuw samen werken met Yves Vanderhaeghe, die altijd in mij heeft geloofd.

Michiel komt bij KVK Yves Vanderhaeghe opnieuw tegen
"Maar de negen jaren bij KVO zijn onvergetelijk,"zo vervolgt Jonckheere. "We scheerden hoge toppen met onder andere de bekerfinale en de matchen tegen Marseille, maar de mooiste periode is en blijft het titeljaar in tweede klasse. Met een groep vrienden en een beperkt budget los kampioen spelen, dat was voetbal op z’n puurst, daarvoor doe je het. Daarnaast heb ik hier ook enkele vrienden voor het leven gemaakt."

Bij KVO maakte Michiek enkele vrienden voor het leven
Zonder die zware hielblessure had Jonckheere wellicht veel meer dan 200 matchen gespeeld. "Dat klopt, maar ik ben toch blij dat ik me nog in dat groepje van 12 spelers met 200 matchen of meer heb kunnen nestelen. Door de beslissing om de competitie zo goed als zeker stop te zetten, zullen er wellicht geen matchen meer bijkomen en strand ik ook op het ronde getal van 200. Op zich was het schitterend geweest , om óp het veld het behoud af te dwingen en zo op een waardige manier afscheid te nemen van ploegmaats, medewerkers en supporters. Maar uiteindelijk zijn dat slechts voetnoten in de coronacrisis die we op dit moment doormaken en moet de gezondheid het altijd halen boven sportieve en financiële belangen.
Ik hoop wél uit de grond van mijn hart dat de licentieperikelen kunnen worden opgelost. Het zou mij en mijn hele familie veel pijn doen, mocht deze club verdwijnen. KVO zal voor altijd een speciale plek in mijn hart hebben en ik zal hier altijd met veel plezier terugkeren.”

"KVO zal altijd in mijn hart zitten"

bedankt en tot weerziens michiel !