All News8 MEI: HERDENKING ASO-SPELER NAV DE BEVRIJDING IN 1945

8 MEI: HERDENKING ASO-SPELER NAV DE BEVRIJDING IN 1945

8 mei is V-day: de dag waarop nazi-Duitsland capituleert en er een einde komt aan het vreselijke naziregime. In veel landen is 8 mei een feestdag waarop de bevrijding wordt gevierd, maar waar er ook wordt stilgestaan bij de gevolgen van fascisme, negationisme, antisemitisme en racisme.

At woensdag 8 mei worden 7 ‘struikelstenen’ voor Oostendse verzetshelden en politieke gevangenen ingehuldigd. Er wordt tevens een wandeltocht en een korte plechtigheid bij elke struikelsteen aan gekoppeld. Eén van de struikelstenen is die van toenmalig ASO-aanvoerder Georges Hinderijckx (vierde van linksboven op foto). Hij kwam als 29-jarige om het leven in een concentratiekamp.
Iedereen kan vrij deelnemen op één of meerdere plekken. Inschrijven hoeft niet, maar je zorgt wel voor eigen verplaatsing. Elke steen ligt op ongeveer een kwartier wandelafstand van de volgende steen op het parcours. Het parcours start om 15u en eindigt rond 18u.

15u           Nieuwpoortsesteenweg 306, ter ere van Urbain Maes
15.30u    Gelijkheidstraat 173, tere ere van Augstinus Sesee
16u          Zwaluwenstraat 33, ter ere van Georges Hinderijckx
16.30u    Plantenstraat 55, ter ere van Renaud Goddemaer
17u           Heilig-Hartplein 14, ter ere van Oscar Mollet
17.30u     Koninginnelaan 22, tere ere van Jeanne Pauwels and Emile Mariën
18.00 uur – vertoning “Struikelstenen, een overzicht”
20.00 uur – vertoning “Over leven”
Iedereen is welkom om, met een drankje, de vertoningen te bekijken. Deze zijn gratis en vrij toegankelijk en gaan door in VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1, 8400 Oostende.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa liggen er nu meer dan 100.000. Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme. Opdat de gruwel van het nazisme nooit zou worden vergeten, net als de namen van de slachtoffers. Want “Mensen zijn maar vergeten als hun naam vergeten is.” Dat motto ligt aan de grondslag van één van de grootste kunstwerken in Europa.


CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB