All NewsBuitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn is Fietsschool van Oostende 2023

Buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn is Fietsschool van Oostende 2023

Ook dit jaar konden alle Oostendse scholen deelnemen aan de wedstrijd ‘Fietsschool van Oostende’. De jury beoordeelde de kandidaten op basis van kwaliteitscriteria en originaliteit. Dit jaar gaat het buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn met de titel aan de haal. Robbie D’Haese en Anton Tanghe kwamen namens KVO de prijs uitreiken.

Met de wedstrijd ‘Fietsschool van Oostende‘ wil het stadsbestuur de fiets positief in de kijker zetten en scholen aanmoedigen om hun fietsbeleid verder uit te bouwen. Dit jaarlijks initiatief past perfect in de ambitie van stad Oostende om de fietsstad van Vlaanderen te worden.

“Het is prachtig hoe de Oostendse scholen ons fietsbeleid mee gestalte geven, met tal van originele acties. Na drie edities ‘Fietsschool van Oostende’ tellen we ondertussen al heel wat fietsvriendelijke scholen. Daar kunnen we alleen maar fier op zijn”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Mobiliteit.

De scholen moesten via hun deelname hun fietsbeleid toelichten én een originele fietsactie organiseren. Een jury met vertegenwoordigers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de dienst Verkeersbeleid van de Lokale Politie en de cel Mobiliteit van Stad Oostende kozen 1 winnaar en twee laureaten.

Samenwerking met KV Oostende

Dit jaar vond de derde editie van de wedstrijd plaats. De winnaar ontvangt de beker en mag zichzelf 1 jaar lang de Fietsschool van Oostende noemen. Niemand minder dan KVO-spelers Anton Tanghe en Robbie D’Haese kwamen de beker overhandigen aan het buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn.

Daarnaast krijgen zowel de winnende school als de twee laureaten een waardebon van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Met deze waardebon kunnen de scholen een workshop verkeersveiligheid op maat boeken bij de VSV over de gevaren van de dode hoek, zichtbaarheid en afleiding in het verkeer, de gevolgen van alcohol in het verkeer,…

De winnaar is buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn

Buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn trekt alle registers open om hun leerlingen maximaal te stimuleren om zich met de fiets te verplaatsen. “De Vloedlijn gaat actief op zoek naar leuke vernieuwingen en organiseren originele acties, zoals een fietsdriedaagse voor de leerlingen van het 6the leerjaar. De school gaat telkens op zoek naar oplossingen op maat voor elke leerling, zodat ook de kwetsbare leerlingen mee de verplaatsingen met de fiets kunnen maken. Zo kocht de school recent elektrische bakfietsen aan om leerlingen mee te vervoeren,” vertelt Natacha Waldmann, Schepen van Onderwijs.

Stad Oostende is dan ook trots om de prijs van ‘Fietsschool van Oostende’ uit te reiken aan buitengewoon basisonderwijs De Vloedlijn.

De laureaten

De Jury selecteerde ook twee laureaten, die net zoals de winnaar een waardebon winnen van de VSV.

VTI Oostende (Petrus en Paulus west) zet sterk in op de thema’s ‘veilig fietsen’ en ‘fietsen voor iedereen’. Zo kregen de leerlingen een verkeersles van de Lokale Politie en werden er schoolfietsen aangekocht. Ook aan de OKAN-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) worden fietslessen aangeboden.

Go! Basisschool de Puzzel ten slotte wil ook alle leerlingen op de fiets krijgen. Naast (loop)fietsen voorziet de school ook fietshelmen. De jury was gecharmeerd door de ‘wieltjesdagen’. Deze worden vanaf het voorjaar wekelijks georganiseerd, zodat ook de allerkleinsten vanaf een jonge leeftijd vertrouwd geraken met fietsen.

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB