All NewsINTERVIEW NILS VANNESTE

INTERVIEW NILS VANNESTE

Tijdens ons fanevent net vóór de wedstrijd tegen Almere blikten we met Sportief Manager Nils Vanneste vooruit op het nieuwe seizoen.

Nils, je bent een tweetal maand bezig in de functie van Sportief Manager, hoe bevalt het tot nu toe?
“Ik doe het zeer graag. Ik werkte ook vijf jaar met heel veel plezier bij de jeugd maar dit is nu een nieuwe uitdaging waar ik me in kan vast bijten. Het is ook wel zeer druk en hectisch, mijn vrije tijd staat even op een lager pitje maar dat neem ik er met plezier bij. Ik wil zeker en vast ook mijn vrouw bedanken want zij heeft veel begrip voor deze vernieuwde situatie waarbij ik iets minder tijd heb voor mijn gezinsleven.”

Wat is de grootste uitdaging die jou wachtte?
“Die uitdaging is eigenlijk tweeledig: aan de ene kant moet de loonmassa drastisch naar beneden. Hier werden de voorbije seizoenen hoge lonen uitgereikt, gekoppeld aan langdurige contracten. Daarin moeten we kuisen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wél zetten we alvast de knip op enkele vaste kosten die de pan uit swingden. Aan de andere kant willen we nog steeds sportief kwalitatief sterk genoeg zijn. Het evenwicht tussen beide zaken is niet altijd eenvoudig maar tot op heden denk ik wel dat we daarin slagen. De vijf spelers die we tot nu toe haalden, lijken sportief een meerwaarde te zijn én wegen niet door op het budget. Ik besef wel dat er nog versterking moet bijkomen en dat zijn dan net de posities waar je wél snel meer geld voor moet voorzien.”

er werden hier te hoge lonen uitgereikt, gekoppeld aan langdurige contracten. daarin moeten we nu kuisen zonder sportief in te boeten aan kwaliteit.

We spreken dan wellicht over een aanvaller en een creatieve middenvelder?
“Klopt, dat zijn de twee sleutelposities die we zeker nog willen aantrekken. Ik ben daar ook zeer intensief mee bezig en er waren ook al intense gesprekken met enkele spelers maar ik ben natuurlijk afhankelijk van het transferbudget dat ter beschikking wordt gesteld. De aandeelhouders zijn in elk geval op de hoogte dat dit twee cruciale posities zijn die nog moeten worden ingevuld. Ik hoop die posities ook nog te kunnen invullen vóór de competitie start maar makkelijk wordt dat niet.

Wellicht mogen we ook nog vertrekkers verwachten?
“Dat is inderdaad de bedoeling. Zoals gezegd zijn er jongens die zwaar wegen op het budget maar de voorbije seizoenen geen meerwaarde brachten. Al lijken sommigen onder hen zich nu in de voorbereiding wél te tonen en dat is positief. Daarnaast zijn er ook spelers die zelf graag op een hoger niveau actief willen blijven maar ik kreeg de garantie van de aandeelhouders dat niemand onder de marktwaarde wordt verkocht. Dat deden we bijvoorbeeld ook niet met Sakamoto. Zo waren er de voorbije week verscheidene biedingen op Thierry Ambrose maar die komen nog niet in de buurt van wat wij willen krijgen. Dus blijft Thierry voorlopig gewoon hier.”


“Ambrose kan enkel weg tegen de juiste prijs. Voorlopig blijft hij dus gewoon hier.”

Hoe kijk je tot nu toe terug op de voorbereiding?
“Ik denk dat we best tevreden kunnen terugblikken. De wedstrijden tegen provinciale clubs zijn natuurlijk geen waardemeter maar ik merkte toch op dat we vlot scoorden. Mensen doen daar al snel nogal lacherig over maar toch beter zo dan maar met pakweg 0-3 winnen. Dán zou er pas commentaar zijn. De eerste echte waardemeters waren Charleroi en Union. In die eerste match hielden we lange tijd gelijke tred met de bezoekers maar gingen we fysiek ten onder in het slot. Dat is niet verwonderlijk want Charleroi stond toen al verder in hun voorbereiding. Tegen Union waren we quasi de hele match de evenknie van hen. Als je dan ziet wat Union meteen weer bracht in hun openingsmatchen tegen Anderlecht en Standard, dan speelden we toch een puike wedstrijd. Tegen Roda JC was ik niet tevreden over de eerste helft. Zeker in het eerste deel van die match werden we volledig overlopen. De tweede helft was pakken beter, niet toevallig met Maxime D’Arpino die in de ploeg kwam. We spaarden hem nog wat tijdens de voorbereiding omdat we echt geen enkel risico wilden nemen na zijn zware blessure en enkele spierproblemen in de nasleep daarvan. Nu lijkt hij volledig fit te zijn en ik hoef niet te vertellen dat een fitte D’Arpino een absolute meerwaarde is.”

ik moet niet vertellen dat een fitte d’arpino een absolute meerwaarde is.

Een fitte D’Arpino zal ook wel interesse genieten van andere clubs.
“Als hij tijdens de eerste matchen de pannen van het dak speelt, besef ik ook wel dat die interesse wellicht komt maar ook hier geldt dat we niet onder de prijs verkopen. Max heeft hier nog een langlopend contract dus moet zeker niet weg. Hij kan weer een sleutelspeler worden.”

Stijn Vreven lijkt intussen ook meer en meer zijn stempel te drukken op deze ploeg.
“Toen ik Stijn aanstelde als hoofdcoach had ik daar een zeer goed gevoel bij. Dat gevoel werd tot nu toe alleen maar versterkt. Hij brengt grinta in de ploeg en ook spelers die in het verleden er al te vaak de kantjes afliepen, zijn nu 100% gemotiveerd. Daarnaast is hij ook tactisch sterk én is hij een goede people manager, twee aspecten die veel mensen bij hem in het verleden al te vaak onderschatten. Op training kan hij een speler zwaar aanpakken om hem dan na de training een schouderklopje te geven. Slaan en zalven heet dat. Ook de samenwerking met zijn assistenten loopt zeer vlot. Dat sterkt me in de overtuiging dat we er goed aan deden om de lokale verankering te versterken door clubmensen als Kurt Bataille en Michiel Jonckheere te integreren in de A-kern.”


“Onze trainer brengt de nodige grinta in deze groep.”

Je kijkt dus positief vooruit naar de competitiestart.
“Ik ben positief ingesteld ja, al besef ik ook dat de waarheid op het veld ligt. Met Lommel krijgen we volgens mij meteen een titelfavoriet voor de kiezen dus een hapklare brok wordt dat zeker niet. Ik hoop vooral dat we een ploeg zien die er vanaf de eerste minuut vol voor gaat, die mentaliteit aan de dag legt en zo de supporters meteen meetrekt. Het doet me trouwens ook veel plezier dat er al meer dan 2.000 abonnementen aan de man werden gebracht. Dat toont toch ook aan dat de fans deze nieuwe aanpak met klemtoon op de lokale identiteit appreciëren. Maar nogmaals, dat moet straks allemaal worden bevestigd op het veld.”

We wensen je alvast veel succes toe Nils.

CONTACT US
FOLLOW KVO ON SOCIAL MEDIA
en_GB