Alle NieuwsINTERVIEW NILS VANNESTE

INTERVIEW NILS VANNESTE

Onder het toeziend oog van kersvers Sportief Manager Nils Vanneste werd vandaag op de Schorre verzamelen geblazen voor de eerste training in de voorbereiding. Tijd voor een kennismaking en gesprek met Nils.

Nils Vanneste deed ervaring op als jeugdtrainer bij KV Kortrijk en als jeugdverantwoordelijke bij Wevelgem. In 2018 belandde hij bij KVO waar hij aan de slag ging als sportief verantwoordelijke bij onze Noordzee Interieur Se’Academy. Met diploma’s op zak inzake video-analyse, datascouting en het trainerschap zorgde hij ervoor dat talentvolle spelers van over heel Vlaanderen zich aansloten bij de Se’Academy, zonder daarbij het lokale aspect uit het oog te verliezen. Verscheidene spelers zoals Manuel Osifo, Siebe Wylin, Mo Berte en Andy Musayev stroomden ook door naar de eerste ploeg.
Vanaf dit seizoen neemt Nils dus het roer in handen bij de eerste ploeg.

Proficiat en veel succes met je nieuwe functie Nils. Hoe voel je je nu?
“Omwille van organisatorische en bestuurlijke redenen heeft mijn benoeming iets langer op zich laten wachten dan gedacht maar ik ben blij dat het nu toch in kannen en kruiken is. Niet dat ik wakker lig van die titel, maar het is toch makkelijker praten met spelers, trainers, makelaars, … als je officieel in functie bent en als je daar ook naar kan handelen. Ik zal in elk geval quasi dagelijks aanwezig zijn op de club en mezelf 100% geven om binnen het budget een strijdvaardige ploeg samen te stellen.”

Maar eerst moet je nog een coach aanduiden.
“De spelers zijn op dit moment in goede handen van Kurt Bataille en co. Kurt heeft echter geen UEFA A-licentie dus het is inderdaad de bedoeling om zo snel mogelijk een hoofdcoach aan te duiden. Ik hoop die gesprekken deze week af te ronden. We willen ook niet over één nacht ijs gaan, de nieuwe trainer moet qua mentaliteit en visie passen bij de club.”

Welke mentaliteit en visie is dat dan?
“Eerst en vooral moeten onze fans zich weer kunnen identificeren met de club. Dat wil zeggen: de mouwen opstropen, hard werken, geen kapsones, een hoge werkethiek en indien mogelijk opteren voor jonge, Belgische spelers die zich verbonden kunnen voelen met de club en de stad én zich hier willen bewijzen.”

de fans moeten zich weer kunnen identificeren met de ploeg

Moet de trainer een ‘Gegenpressing-stijl’ hanteren?
“Ach, ik denk dat we onszelf op dit moment niet moeten vastpinnen op dit of dat systeem. De kernwaarden die ik hierboven beschreef, zijn in eerste instantie het belangrijkst. Maar los daarvan willen we natuurlijk wel graag uitgaan van eigen sterkte en dwingend, aanvallend voetbal prediken. Als ploeg die gezakt is, zijn we dat ook wel enigszins verplicht.”

Er mag wellicht nog veel beweging worden verwacht op spelersvlak in de komende maanden.
“Qua kwantiteit zitten we met een 25-tal spelers goed maar er zal nog kwaliteit moeten bijkomen om mee te strijden in 1B. We mogen dat niveau zeker niet onderschatten, dat wordt een zeer competitieve reeks. Aan de andere kant zullen er natuurlijk ook spelers zijn die niet willen blijven in 1B. Voor iemand als Sakamoto is er heel wat interesse maar we laten onze spelers ook niet zomaar vertrekken. Als er een club geïnteresseerd is, zal er toch geld op tafel moeten komen.”

Als voormalig jeugdverantwoordelijke hecht je waarschijnlijk ook veel belang aan de eigen jeugd.
“Natuurlijk, je eigen jeugd is een hoeksteen van je club. De communicatie tussen eerste ploeg en jeugd moet beter dan vroeger maar vermits ik iedereen bij de jeugd ken, zal dat wel geen probleem zijn (lacht). Met doelmannen Leandro Wauters en Lars Van Parys en veldspelers Yorrit Hansen, Hugo Devestele en Anas Hammas stromen er tijdens de voorbereiding alvast vijf spelers door. Zij krijgen de kans om ervaring op te doen en zich zo nog te verbeteren. Al is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat we straks met louter beloften zullen aantreden. Met Rayan Buifrahi verloren we helaas wel één van onze grootste talenten. Zijn naam heb ik vorig seizoen verscheidene keren doorgegeven aan de werking van de eerste ploeg en ik had hem hier heel graag gehouden maar helaas had hij zijn woord intussen al gegeven aan het Nederlandse MVV. Jammer maar niets aan te doen. We moeten nu focussen op de spelers die er wél nog zijn. Zeker in 1B moeten enkele van onze eigen jeugdproducten nu wel de stap kunnen zetten van kernspeler naar basisspeler.


Deze vier jeugdproducten trainen mee: v.l.n.r. Devestele, Hansen, Van Parys en Hammas

Hopelijk breng je het succes van de jeugdploegen mee naar de A-kern: de U21 kampioen en bekerfinales voor U21 en U18.
“Dat zou mooi zijn en als degradant moet het zeker onze ambitie zijn om meteen mee te dingen naar de promotie. Maar laat ons eerst en vooral met de voeten op de grond blijven en de komende maanden gebruiken om hard te werken en een ploeg te smeden. Een ploeg waarin de fans zich weer kunnen herkennen. En dan zien we wel weer verder.”

Veel succes in elk geval Nils!

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL