Alle NieuwsKVO ZET NIEUWE STAPPEN IN SPELERSREKRUTERING: SAMENWERKING MET SPORTS DATA CAMPUS

KVO ZET NIEUWE STAPPEN IN SPELERSREKRUTERING: SAMENWERKING MET SPORTS DATA CAMPUS

In de wereld van het profvoetbal is data een cruciaal onderdeel van succes geworden. Clubs zijn voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de kracht van informatie te benutten om hun prestaties te verbeteren en betere beslissingen te nemen. In die lijn heeft KV Oostende een belangrijke stap voorwaarts gezet door een nieuwe samenwerking aan te gaan met Sports Data Campus.

Onder leiding van Robby Van Thuyne, sinds dit seizoen hoofdscout van KVO, hebben we een eigen datapakket ontwikkeld om spelers te identificeren en te evalueren die aansluiten bij de gewenste Key Performance Indicators (KPI’s). Dit interne systeem is precies afgestemd op de eisen van de club en stelt ons in staat dieper en uitgebreider te graven dan ooit tevoren. Door dit te doen, proberen we ons te onderscheiden van de concurrentie en zo talenten te ontdekken die in het verleden misschien onopgemerkt bleven.

De reis naar dit datagestuurde rekruteringssysteem viel samen met de benoeming van Nils Vanneste als Sportief Manager en zo ook de oprichting van de nieuwe scoutingafdeling onder leiding dus van Robby Van Thuyne. Dit op maat gemaakte datapakket zorgt ervoor dat we spelers scouten die niet alleen aan de specifieke KPI’s voldoen, maar ook naadloos aansluiten bij de speelstijl die we willen hanteren.

Enter Sports Data Campus in het verhaal, een afdeling van de UCAM-universiteit in het Spaanse Murcia waar studenten een Master-opleiding ‘Data analytics in football’ volgen. De samenwerking tussen KVO en Sports Data Campus is bedoeld om een dynamische omgeving te creëren waarin de grenzen van voetbalanalyse voortdurend zullen worden verlegd.

Een facet van deze samenwerking is de introductie van masterprojecten. Studenten krijgen de kans om voor KVO te werken in het volledige proces van spelersrekrutering. Om de projecten optimaal te laten verlopen, worden één of meerdere docenten van Sports Data Campus aangesteld om de studenten gedurende het hele proces te begeleiden en ondersteunen.

Daarnaast zal KVO aan de studenten Master Classes aanbieden. Deze lessen zullen studenten van Sports Data Campus een uitgebreid inzicht bieden in de manier waarop wij werken en inzicht geven in ons analytisch systeem. Deze kennisoverdracht is een bron van onschatbare waarde voor beginnende data-analisten, waardoor ze goed voorbereid zijn op de zich ontwikkelende wereld van voetbalanalyses.

Nils Vanneste: “Ik geloof rotsvast in het gebruik van data om spelers aan te werven maar enkel als het in combinatie is met de traditionele manier van scouting. Dat betekent ook zelf wedstrijden bekijken, gesprekken aanknopen met spelers om zo hun ingesteldheid in te kunnen schatten en nog zoveel meer. Toch is data een belangrijke tool geworden waar we niet meer omheen kunnen. Ik weet ook dat het woord ‘data’ tegenwoordig makkelijk in de mond wordt genomen, élke club werkt met data, maar het belangrijkste is hoe je die data verwerkt en analyseert. Met Robby Van Thuyne hebben we op dat vlak een topper in onze rangen. En deze samenwerking met Sports Data Campus zal enkel maar bijdragen aan de evolutie van onze systemen. Het is voor beide partijen voordelig. Wij kunnen onze kennis delen over hoe wij aan recruitment doen. Aan de andere kant krijgen we studenten die stage lopen bij onze club. Ze kunnen nieuwe gedachten en nieuwe methoden aandragen of ons rekruteringspakket nog verder helpen ontwikkelen.”

David Sáez, CEO van Sports Data Campus: “Het is een belangrijke stap voor ons om een traditionele club uit de Belgische competitie op te nemen in ons ecosysteem van partnerclubs. We hebben er vertrouwen in dat onze internationale studenten zullen profiteren van de verschillende projecten die we samen gaan lanceren.”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL