Alle NieuwsDUBBELINTERVIEW JONCKHEERE-BATAILLE

DUBBELINTERVIEW JONCKHEERE-BATAILLE

Vandaag leidden Michiel Jonckheere-Kurt Bataille hun eerste training. Over drie dagen wacht hen al de eerste officiële opdracht op de Heizel tegen Anderlecht Futures. “In het Koning Boudewijnstadion kende ik in mijn carrière een hoogte- en dieptepunt op hetzelfde moment,” verwijst Michiel naar de verloren bekerfinale in 2017. “Laat ons zaterdag toch maar winnen.”

Hoe moeilijk is het om op drie dagen tijd iets te veranderen?
Bataille: We proberen natuurlijk wel onze klemtonen te leggen maar het roer volledig omgooien, kan en moet je nu ook niet doen. Het komt er vooral op aan om het zelfvertrouwen terug op te krikken. Het mentale aspect is belangrijk in het voetbal en ondanks de zege tegen Genk had dat toch een deuk gekregen na de twee thuisnederlagen in de competitie.”
Jonckheere: “We moeten het positivisme prediken en ook durven uitgaan van eigen sterkte. Wij moeten voor weinig clubs in deze reeks onderdoen, dat zie je ook in de wedstrijden. Maar we moeten dat wel geloven en dan ook uitstralen. We proberen veel wedstrijdelementen te verwerken in de trainingen waarbij de spelers moeten willen winnen.”

Vormen jullie nu echt een trainersduo of is er toch één iemand die hoofdtrainer is?
Jonckheere: “Ik ben officieel aangeduid als hoofdtrainer maar dat heeft vooral met mijn UEFA A-diploma te maken.”
Bataille: “Ik heb een UEFA B-diploma en heb ook niet meteen de ambitie om voor dat A-diploma te gaan. Ik wil nog jarenlang verder werken in de rol van hulptrainer bij KVO en ik ben er ook van overtuigd dat Michiel een mooie toekomst wacht als hoofdtrainer.”
Jonckheere: “Wie die of die positie bekleedt, is niet van belang. Een trainersstaf moet één team vormen, elk een eigen inbreng hebben en elkaar aanvullen. Dat was eigenlijk ook zo het geval met Stijn Vreven. Onze band met hem was en is nog steeds zeer goed.
Bataille: Met Stijn konden wij open over voetbal praten en discussiëren. Soms ben je het eens, soms ben je het oneens. Maar het is belangrijk dat je aan eenzelfde zeel trekt. Dat gebeurde ook en dat willen we nu ook blijven doen.”
Jonckheere: Het is jammer dat het zo afliep voor Stijn want hij heeft echt wel alles gegeven. Ook voor ons is het moeilijk om afscheid te nemen nadat je een halfjaar intensief samenwerkte. Maar dat is eigen aan het voetbal en dat weet Stijn ook. Hij hoopt uit de grond van zijn hart dat we het tij kunnen keren.”

stijn hoopt ook dat wij het tij kunnen keren

Kurt, jij zat ooit al eens in deze situatie. In het seizoen 2007-2008 kon je toen alvast het tij keren.
Bataille: “Als assistent nam ik toen twee keer over, eerst van Gaby Demanet, daarna van Dennis Van Wijk. Het was een moeilijk seizoen in tweede klasse waarbij we onderin bengelden. Op een gegeven moment stonden er ook supporters achter de dug-out om mijn ontslag te eisen. Dankzij een 13 op 15 in de laatste vijf wedstrijden redden we ons nog en na het beslissende gelijkspel in Deinze was het feest in het stadion en hing er een spandoek om mij te bedanken. Om maar aan te tonen hoe het kan verkeren in het voetbal.”
Jonckheere: Emoties horen bij het voetbal en supporters moeten die emoties ook kunnen uiten. Per slot van rekening betalen zij ook voor hun abonnement. Al moet het wel op een respectvolle manier gebeuren en dat ontbreekt soms al eens, zeker op de sociale media.”
Bataille: “Mensen die een abonnement of een ticket betalen en door weer en wind naar het stadion trekken, mogen zeker kritiek geven en daar heb ik zelfs alle respect voor. Maar puur op de man spelen, helpt toch niemand vooruit? Spelers en hun families lezen dat soms ook.”
Jonckheere: “Al kunnen we het er zeker over eens zijn dat de gemiddelde KVO-fan braaf en respectvol is.


Kurt Bataille na het behalen van het behoud in 2008. We herkennen nog Kamagurka, Yves Lejaeghere, Guy Ghysel en Geert Peene.

De afgelopen week was alvast een rollercoaster aan emoties. Hoe verklaar je een stuntzege tegen vicekampioen Genk om vervolgens met de billen bloot te gaan tegen Beveren?
Jonckheere: Hoe gretig we waren tegen Genk, hoe slap het was tegen Beveren. Dat was een bittere pil om te slikken. Voor Stijn, voor ons, voor iedereen eigenlijk. Dat is moeilijk te verklaren.
Bataille: Het is wel zo dat we tegen Genk niets te verliezen hadden. Je start in een underdogpositie en in de competitie wordt er toch verwacht dat je als degradant uit eerste klasse iets brengt. Het zou misschien niet mogen maar dat mentale aspect speelt zeker mee.

Speelt de extrasportieve situatie rond de club ook mee?
Jonckheere: Eerlijk gezegd denk ik dat dit weinig invloed heeft op de prestaties. Spelers en staf zijn tot nu toe ook altijd correct betaald geweest. OK, natuurlijk lezen ook wij zaken in de pers die niet zo leuk zijn maar van zodra je op het veld staat, denk je daar niet meer aan. We kennen allebei Nils Vanneste vrij goed en ook met interim-CEO Benjamin Ehresmann praatten we al. Ik heb er vertrouwen in dat alles uiteindelijk wel zal goed komen.
Bataille: Wij focussen op wat we kunnen controleren en dat is de wedstrijd van zondag op Anderlecht. Daarna zien we wel wat er gebeurt maar het zou schitterend zijn om de winterbreak in te gaan met drie punten op zak.


“Vertrouwen in dat alles wel zal goedkomen.”

Jullie kenden allebei successen bij de jeugd. Kurt werd kampioen met de U21 en Michiel vicekampioen met de U18. Dat toont toch aan dat er talent zit in de jeugdreeksen. Zijn er spelers bij die op termijn de stap naar de A-kern kunnen zetten?
Jonckheere: Dat kan zeker, al wil ik daar geen namen opplakken. Zoiets moet ook geleidelijk verlopen. Jonge spelers moeten eerst eens kunnen proeven van de A-kern door mee te trainen. Zo kunnen ze het niveau oppikken om hopelijk dan later speelminuten te kunnen maken. Hen voor de leeuwen gooien, is geen cadeau, zeker niet als je onderin staat.
Bataille: Bij de U21 werkte ik op een quasi identieke manier als de A-kern om de overstap zo vlot mogelijk te laten verlopen. Maar het verschil is er wel degelijk, in het profvoetbal gaat het allemaal een stapje sneller. Maar ik denk dat we de laatste jaren niet kunnen klagen wat doorstroming betreft, denk maar aan jongens als Osifo, Berte of Wylin. Het helpt nu ook dat ik veel van die gasten nog ken van bij de U21. Ik weet hoe ik hen kan prikkelen en motiveren.

Wanneer zullen jullie straks tevreden jullie kerstkalkoen verorberen?
Jonckheere: Als we straks winnen op Anderlecht en liefst van al met een goede prestatie. Met oog voor de waarden van KVO: inzet, wilskracht, durven vooruit spelen en druk zetten aan hoge intensiteit.
Bataille: Dat en het feit dat we weer positief vooruit kunnen kijken met de club. Dat verlangt iedereen die KVO een warm hart toedraagt.”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL