Alle NieuwsINTERVIEW NILS VANNESTE

INTERVIEW NILS VANNESTE

De (lange) transferperiode zit er eindelijk op, KVO haalde elf nieuwe spelers. Tijdens de info-avond van de Europese Goudstandaard blikten we met Sportief Manager Nils Vanneste terug op een moeilijke maar ook wel geslaagde mercato.

Nils, eerst en vooral, hoe beleefde jij zélf je eerste transferperiode als sportief verantwoordelijke?
“Ik kan daar verschillende woorden opplakken: leuk en uitdagend maar ook hectisch en energievretend. Laat ons zeggen dat ik dagelijks werkte van ’s morgens 8u t/m ’s avonds 23u. Tijdens die transferperiode stapte ik bovendien in het huwelijksbootje en na ons feest hadden we een reis van acht dagen gepland. Ik ben er uiteindelijk maar drie mee geweest en ook op die dagen werkte ik gemiddeld drie uur per dag. Ik wil dus van de gelegenheid gebruikmaken om zeker en vast mijn vrouw te bedanken. Zij is zeer begripvol en steunt me ten volle in deze nieuwe uitdaging. Toch ben ik er niet rouwig om dat deze hectische periode nu achter de rug is. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik nu op de lauweren wil rusten maar de zweep kan er nu wel even af.”

Het feit dat je pas laat aan deze job kon starten, maakte het je taken er ook niet makkelijker op.
“Klopt, pas op 19 juni werd mijn positie officieel bekrachtigd en op die dag stond de eerste training gepland. Normaal gezien is een Sportief Manager dan al maanden in de weer om een ploeg samen te stellen, ik kon er pas dan officieel mee starten. Ik had wel al eerder gesprekken gehad met de Amerikaanse aandeelhouders maar het afhandelen van andere zaken nam behoorlijk wat tijd in beslag, vandaar mijn late benoeming.”

Het betekent ook dat bepaalde spelers waarin je geïnteresseerd was, al onderdak hadden.
“Zeer zeker en zelfs spelers die hier bij KVO zaten. Rayan Buifrahi van de U21 zag ik een rol spelen in de eerste ploeg dit seizoen. Bij de vorige Sportief Manager drong ik al langer aan om hem een contract te geven maar op die vraag werd er niet ingegaan. Ik vroeg hem om nog even te wachten om een beslissing te nemen maar hij koos – begrijpelijk – voor zekerheid en tekende bij MVV Maastricht. Daar speelt hij nu mee met de A-kern.”

Bovendien was je opdracht tweeledig.
“Ik moest enerzijds een competitieve ploeg samenstellen maar anderzijds moest de spelersloonlast drastisch omlaag want die was veel te hoog, zeker in 1B. Daarnaast moest er geld binnenkomen van uitgaande transfers om financiële lijken uit het verleden weg te werken. Begin er maar aan! Ik lees soms dat de vier spelers die we recent haalden hier al eerder moesten zijn. Natuurlijk wou ik dat de spelerskern bij de competitiestart al voor 90% klaar was maar dat was simpelweg niet haalbaar. Bepaalde spelers willen maar komen op het einde van de transfermarkt als ze bijvoorbeeld zien dat ze bij hun ploeg niet aan spelen toekomen. Daarnaast moest ik constant die loonmassa in de gaten houden. Je kan het namelijk niet riskeren een te hoog loonbudget over te houden indien je de spelers die je wenst te verkopen, uiteindelijk niet verkocht krijgt.”

Is dat ook de reden dat er op de laatste transferdag – traditioneel een drukke dag – slechts één inkomende beweging was (een huur)?
“Zeker weten. We hadden nog namen op ons lijstje staan maar dé voorwaarde was dat er eerst nog vertrekkers moesten zijn. We maken er geen geheim van dat bepaalde spelers overbodig zijn maar we slaagden er niet in om hen weg te krijgen. Het is de bedoeling dat we nog steeds een oplossing vinden voor die jongens. Sommige markten blijven nog open t/m midden september.”

Uiteindelijk slaagde je er in deze moeilijke omstandigheden wel in om elf nieuwe spelers aan te trekken. Tevreden?
“Absoluut. In eerste instantie wilden we de club weer meer een Belgische identiteit geven met jongens die zich willen tonen en er hun kop voorleggen. Met jongens als Bossin, Gabriël, Vinck, Van Daele, Laes en nu ook nog Decoene zijn we daarin geslaagd. Daarnaast moesten de buitenlandse jongens een absolute meerwaarde bieden maar wel altijd met de juiste mentaliteit in het achterhoofd. We denken dat Omolo, Henderson, Fuentes, Perez en Hartwig een extra dosis voetballend vermogen, creativiteit en doelgerichtheid zullen bijbrengen. Dat bleek ook al tijdens de wedstrijd tegen Seraing. Nu moeten we natuurlijk nog bevestigen maar ik denk toch dat we gerust kunnen slapen. Heb je gezien hoe onze spelers na het laatste fluitsignaal neerzegen op het veld? Dat toont aan hoe graag ze willen. Ik verkies elf teamspelers in plaats van twee topvedetten.”

Kortom, jij kijkt de toekomst hoopvol tegemoet.
“Natuurlijk. Eén op twaalf is logischerwijs niet wat we verwachtten maar er is geen reden tot paniek. De ploeg die de eerste drie wedstrijden speelde, is niet deze die er nu staat. Ik ben ervan overtuigd dat we nu een ploeg hebben die een goed seizoen kan afwerken. Zeg ik dat we moeten en zullen promoveren? Neen. Zeg ik dat we een ploeg hebben die zal strijden en voetballend goed voor de dag kan komen? Absoluut. Ik hoop dat we nu vertrokken zijn voor een positieve, sportieve periode en dat de fans zich weer zullen kunnen verzoenen met onze club en zijn lokale verankering.”

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL