Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: THEO NDICKA

INTERVIEW VD WEEK: THEO NDICKA

Theo Ndicka Matam is klaar om te knallen dit seizoen. Na een moeilijk eerste seizoen ziet de vleugelverdediger het helemaal zitten om zich dit jaar te bewijzen. Het seizoensbegin is alvast veelbelovend. Met een knappe assist tegen AA Gent leverde de jonge Fransman de Kustboys al drie punten op. Praten over doelstellingen doet hij nog liever niet, maar één ding is zeker: alle factoren zijn er om van dit jaar een topseizoen van te maken.

Theo, het lijkt wel alsof jij altijd goed gezind bent omdat je altijd rond loopt met een grote smile. Ben je gelukkig in Oostende?

Ik was echt positief verrast toen ik hier aankwam want ik kende België helemaal niet. Ik voel me goed thuis hier, Oostende echt een mooie stad. Ook de supporters zijn geweldig, ze houden echt van ons. Het klopt dus zeker dat mijn moraal echt heel goed zit. Ik hou van KV Oostende, de stad, de omgeving en de Belgische competitie. Ik vind de competitie echt top want je hebt hier enkele heel sterke spelers en ploegen. Het klopt inderdaad ook dat ik een heel positief persoon ben die altijd vrolijk probeert te zijn. Als ik zie dat een teamgenoot niet goed gezind is probeer ik hem altijd op te vrolijken, dat is nu eenmaal hoe ik ben. Niet iedereen kan altijd in het beste humeur zijn maar door zelf altijd vrolijk en positief te zijn, heeft dat wel een goede impact.

Ondanks je goede humeur moet je eerste seizoen in Oostende toch moeilijk geweest zijn. Je viel vaak naast de selectie en maakte in het begin slechts zeer zeldzaam minuten, hoe heb je dat beleefd?

Het is waar dat afgelopen seizoen heel moeilijk was voor mij. Dat kwam eigenlijk door verschillende factoren. Eerst en vooral was het de eerste keer dat ik in een ander land kwam voetballen. Ik was hier helemaal op mijn eentje en ik verstond de taal niet. Het was een volledig nieuwe omgeving en je mag ook niet vergeten dat ik nog heel jong ben. Al deze factoren zorgden ervoor dat het niet makkelijk was om me direct aan te passen. Het is inderdaad zo dat ik in het begin van vorig seizoen niet veel heb gespeeld. Uiteindelijk heb ik dan mijn kans gekregen in het basiselftal, maar dan ben ik die plek kwijtgespeeld door enkele fouten te maken. Kijk zo is het nu eenmaal gelopen, veel mensen zien dat misschien als een gemist seizoen, maar ik zie het eerder als een aanpassingsjaar. Een jaar waarin ik kon wennen aan de Belgische eerste klasse en waarin ik kon werken aan mijn mentaliteit, wat de coach nu juist van me wou en wat de ploeg nu juist nodig heeft van mij. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles dit seizoen zijn vruchten zal afwerpen.

Had het spelen op een relatief nieuwe positie er ook iets mee te maken?

De wingback positie is niet echt nieuw voor mij aangezien mijn vorige club ook met wingbacks speelde. Het was dus al een positie die ik kende voor dat ik naar hier kwam, maar wat de coach hier van me vraagt, is wel iets compleet anders. Ik heb dus heel veel moeten bijleren en hard moeten trainen. In het begin snapte ik niet altijd wat de coach van mij verlangde. Sommige spelers zijn direct met iets weg, voor anderen duurt het wat langer. Vandaag de dag heb ik wel het gevoel dat ik er helemaal mee weg ben. Het kan natuurlijk altijd nog beter en ik kan zeker nog stappen zetten, maar op dit moment voel ik me goed op die positie en heb ik het onder de knie.

Dit seizoen lijk je een belangrijkere rol te krijgen in de selectie. Hoe voel je je daar bij?

Door het vertrek van Jelle (Bataille) en Ari (Skulason) eerder, zijn er minder keuzes op de vleugelposities. Op dit moment heb je Robbie (D’Haese), Brecht (Capon) en mezelf voor twee posities en dan heb je ook nog Alfons (Amade) die kan depanneren wanneer het nodig is. Het geeft me dus heel wat vertrouwen dat ik word beschouwd als een basisspeler. Ik besef heel goed dat daar heel wat verantwoordelijkheid aan vast hangt. Ik moet de ploeg helpen in de mate van het mogelijk en het is aan mij om te presteren en te tonen waarom ze mij vorig jaar gehaald hebben. Alle omstandigheden zijn er voor mij om een geweldig seizoen te spelen. Ik wil natuurlijk niet te snel praten, maar in de eerste drie wedstrijden van het seizoen heb ik in mijn ogen ook goed gespeeld.

Dat je goed begonnen bent is een feit. Je geweldige assist tegen Gent leverde ons al drie punten op. Heb je jezelf een doel opgelegd qua statistieken?

Ik heb inderdaad wel een bepaald doel in mijn hoofd op vlak van goals en assists, maar dat hou ik liever voor mezelf. Dat doe ik vooral omdat ik niet wil focussen op die statistieken. Want moest ik daar op focussen, zou het mijn spel aantasten en dat wil ik niet. Het is inderdaad waar dat ik op mijn positie veel mee kan aanvallen, maar ik moet ook altijd mee gaan verdedigen. Mijn defensieve taken mag ik zeker niet vergeten dus daar moet ik wel op letten. Ik wil zo veel mogelijk assists geven dit seizoen want vanop mijn positie kan je op die manier heel veel invloed hebben op het spel. Mocht ik enkele goals scoren, is dat ook altijd mooi meegenomen natuurlijk.

Afgelopen seizoen was een topjaar voor KV Oostende en ook dit seizoen zijn we goed begonnen. Is dit begin de ideale basis voor nog een knalseizoen? 

Vorig seizoen waren we helemaal niet zo goed begonnen aan de competitie en zijn we later pas teruggekomen om onze mooie plek in het klassement te behalen. Je mag natuurlijk niet vergeten dat een seizoen heel lang duurt. Drie matchen is eigenlijk nog niets, we moeten nu proberen om zo voort te doen en hard te blijven werken. Het is nog vroeg om nu al in te schatten waar we gaan eindigen in het klassement, maar ik persoonlijk wil minimum Play Off 2 halen. Vorig jaar haalden we ook Play Off 2 dus moeten we dat ook dit jaar kunnen halen. Ik denk dat dit met deze kern en de kwaliteit die we nu hebben zeker moet lukken.

Geef een reactie

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL