Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: ALEXANDER BLESSIN

INTERVIEW VD WEEK: ALEXANDER BLESSIN

Deze week schuift onze coach Alexander Blessin aan voor een uitgebreid gesprek. We spraken met hem over de nederlaag tegen Union en we blikken vooruit op de komende weken en op januari, transfermaand.

Hoe blik je nu – vijf dagen later – terug op de wedstrijd tegen Union? Is de opdoffer al wat verteerd?

“Het was een avond waar alles tegen zat. We hadden maar vijf minuten hoop dat we eventueel zouden kunnen terugkomen. Bij de 2-1 en daarna de 2-2 die helaas werd afgekeurd wegens buitenspel. We speelden tegen een sterk team en we moeten gewoon accepteren dat ze beter waren. Union heeft zoveel snelheid en hun omschakelingsmomenten zijn uitstekend. Het is een ploeg die goed op elkaar ingespeeld is. Natuurlijk heb ik enkele nachten slecht geslapen, maar nu is het stilaan verteerd. We moeten ons op dit moment niet vergelijken met een ploeg als Union. We moeten nu kijken naar ons eigen spel en ons focussen op de ploegen die we wel kunnen verslaan. Een ploeg zoals Union is op dit moment boven ons niveau, simpel.”

Kan de internationale break iets te maken hebben met dit verlies?

“Die speelde inderdaad niet in ons voordeel. Als er vier basisspelers tien dagen weg zijn, is het moeilijk om een wedstrijd voor te bereiden. Fortes en Rocha moesten bijvoorbeeld naar Kaapverdië. Ze overbruggen een enorme afstand, dat kan niet goed zijn voor de benen. De spelers die in Europa spelen – Bätzner en Jäkel – zullen daar minder last van hebben, al had ik wel het gevoel dat niemand van de spelers die terugkeerden uit internationale break 100% fit was. Ik wil geen excuses zoeken, maar het is niet goed voor onze structuur. We hebben al een krappe kern en als er dan ook nog eens vier spelers niet meetrainen …
We hebben ook amper met dezelfde verdedigingslinie kunnen spelen door verschillende omstandigheden. Het is belangrijk dat we een vaste structuur vinden in onze defensie en dat ze op elkaar ingespeeld raken.”

Je zegt dat de verdediging niet op elkaar is ingespeeld. Maar is er ook geen probleem met de communicatie?

“Ja, de communicatie kan veel beter, kijk naar de doelpunten die we slikken tegen Union, dat komt door een gebrek aan communicatie. Het blijft een feit dat we telkens met een andere defensie spelen. Dat is een bepalende factor waarom onze communicatie zo in het honderd loopt. Sommige spelers zijn soms zo gefocust op hun individuele prestatie, dat ze vergeten om duidelijk met hun teamgenoten te communiceren. Ik zie wel dat er beterschap is. Deze week trainen we dan ook veel op communicatie.”

Over communicatie gesproken, het is ook stiller op het veld dan vorig seizoen.

“Met Jack Hendry had je toen een zeer verbaal figuur op het veld en een echt leidersfiguur. Zeker in een stadion zonder publiek viel dat op. Ook spelers als Andrew Hjulsager en Kevin Vandendriessche deden wel eens hun mond open, ook in de kleedkamer. Maar goed, het heeft geen zin om het over die spelers te hebben, de spelers die er nu zijn moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De stillere jongens moeten een stap zetten en meer praten, het is belangrijk dat iedereen met elkaar communiceert. Dat is de basis. Wanneer iedere speler wat meer verantwoordelijkheid neemt, dan kunnen we vertrokken zijn.”

Heeft het zin om echt boos te zijn op de spelers?

“Het heeft geen zin om nu te beginnen schreeuwen. Ik probeer mijn woede om te zetten in het analyseren van de wedstrijd. De eerste dag na de wedstrijd kreeg iedereen zijn individuele analyse voorgelegd en vertelden we hen wat er beter kan op persoonlijk niveau. Dinsdag hadden ze normaal een vrije dag, maar die hebben we vervangen door een nieuwe videosessie. We moeten zeker niet harder trainen – met de trainingsintensiteit zit het goed – maar sommigen moeten misschien wel méér bezig zijn met het voetbal en het nadenken over oplossingen. Alleen zo kunnen we hieruit komen.”

Ik zag de spelers vandaag lachen op training. Ze hebben het dus wel al een plaats kunnen geven?   

“Op training heb ik het gevoel dat ze er niet zoveel aan denken. Het gaat erover hoe ze reageren volgende wedstrijd, dat is het belangrijkste. Elke speler gaat ook anders om met zo’n verlies. De ene lacht het weg, de andere niet. We gaan door een moeilijke periode en we moeten er samen uit.”

Wat is het verschil met vorig seizoen?

“Iedereen blijft vergelijken met vorig seizoen, wat niet onlogisch is, maar wel niet altijd makkelijk. We hebben natuurlijk afscheid genomen van een aantal sterkhouders, maar het is aan ons om samen een nieuw verhaal te starten. Vorig seizoen was trouwens ook niet altijd top. Zo was onze novembermaand toen ook dramatisch. Daarna herpakten we ons. Het is trouwens ook niet zo dat alles slecht loopt dit seizoen. Onze balrecuperaties zijn niet slecht. Het probleem is dat we verkeerde loopacties maken en weinig gebruik maken van de diepte. We verliezen de bal ook te snel op gevaarlijke plaatsen. Dit gaat niet over kwaliteit, maar over concentratie. De makkelijkste passes, komen soms niet aan. Elke wedstrijd moet je super geconcentreerd blijven of het loopt mis.”

Voel je dat er progressie in de groep zit?

“In de uitwedstrijd tegen OH Leuven had ik dat gevoel. Er stond een goede organisatie en de pressing was oké. Helaas verliezen we die wedstrijd met het kleinste verschil. Daarna kwam de internationale break en het zware verlies tegen Union.”

Is het een moeilijke taak om het team weer op de rails te krijgen?

“Gelukkig heb ik hier wel ervaring mee. Vorig seizoen verloren we ook vier wedstrijden na elkaar. Maar het is mijn taak om de leiding te nemen over het team en ervoor te zorgen dat we opnieuw wedstrijden winnen. Ik blijf positief en straal dat ook uit naar de groep. Alleen op die manier kunnen we weer op de rails raken.”

De komende weken zijn er veel wedstrijden in een korte periode, zo net voor de winterstop, hoe blik je hierop vooruit?

“Hopelijk kunnen we starten met een punt tegen Antwerp. We zullen elke wedstrijd met de volle focus moeten aanpakken. De komende weken zullen snel voorbijgaan. We zullen wedstrijden moeten winnen, dat is duidelijk. Ploegen als Beerschot en Cercle Brugge spelen geen slecht voetbal op dit moment. We mogen van geluk spreken dat we toch al zeventien punten hebben want het kan opeens snel gaan, zeker als je vier wedstrijden op rij verliest.”

Als je een punt raapt in Antwerp, kan je zomaar vertrokken zijn voor een reeks.

“Dat is waar. Antwerp is een sterk geheel met veel individuele kwaliteit, maar ze hebben ook een Europese wedstrijd in de benen. We moeten tonen dat we er klaar voor zijn en zullen er alles aan doen om met een punt of misschien wel drie punten naar huis te gaan. We willen het hun moeilijk maken.”

Je hebt ook nog enkele spelers die geblesseerd zijn. Hoe verloopt hun revalidatie?

“De revalidatie van Tanghe verloopt vlot. Normaal traint hij vanaf maandag terug mee met de groep, Antwerp komt dus nog te vroeg. McGeehan zal wellicht midden december weer inzetbaar zijn. Normaal was dat al iets vroeger maar tijdens z’n revalidatie kampte hij met wat overbelasting, wat niet onlogisch is. Als hij fit is, kan hij wel wat extra body geven aan het middenveld. Op Indy Boonen en Manuel Osifo is het nog even wachten.”

Met Kyle Duncan heb je er wel al een eerste versterking bij voor in januari.

“Kyle is een speler die is opgegroeid met de Red Bull-filosofie, wat betekent dat hij in ons systeem moet passen. Hij is snel en verdedigt goed vooruit dus dat zit wel goed. Bovendien is hij fit en meteen inzetbaar, wat niet onbelangrijk is. De spelers die we halen in januari zullen er meteen moeten staan want er resten ons dan maar negen wedstrijden meer. Er moet en zal nog versterking bijkomen maar het komt er vooral op aan om vóór de winterstop nog de nodige punten te pakken. Hopelijk beginnend zondag tegen Antwerp.”

Geef een reactie

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL