Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: GAUTHIER GANAYE

INTERVIEW VD WEEK: GAUTHIER GANAYE

Na een sterke start met 9 op 12 en daarna nog mooie resultaten tegen Anderlecht, Cercle, Beerschot en  STVV zit KVO nu in een vormdip: 0 op 15 is het harde verdict van de laatste vijf wedstrijden. Executive President Gauthier Ganaye pleit echter voor kalmte: “Ik heb alle begrip voor de frustraties van fans en sponsors maar we kennen de kwaliteiten én de gebreken van deze kern en er is geen reden tot paniek. Wél moeten we deze nul op vijftien ernstig nemen.”


Zaterdag spelen we tegen Eupen al de laatste wedstrijd van de heenronde. Hoe blik je terug op de eerste seizoenshelft?
“We begonnen relatief goed aan het seizoen na het tegenvallende resultaat tegen Charleroi. Daarna kenden we veel spelerswissels door inkomende en uitgaande transfers, blessures, vorm etc. We maken nu een zeer moeilijke periode door met vijf nederlagen op rij en 10 tegendoelpunten in de laatste twee wedstrijden. Dit is een situatie die we allemaal serieus moeten nemen, maar het laatste wat we moeten doen is in paniek raken. We moeten trouw blijven aan onze speelstijl en elkaar blijven steunen. ”

Waar kan het dan vooral beter?
“Het is duidelijk dat we te veel kansen weggeven en doelpunten slikken. Dat heeft te maken met stabiliteit achterin maar – een cliché maar het is wel zo – we moeten ook met de hele ploeg verdedigen, dat moet een mindset zijn. Op het juiste moment pressen zodat de verdediging niet onder druk komt bijvoorbeeld. In elke linie moeten we in het algemeen beter doen. Ik heb het gevoel dat we nu soms te snel tevreden zijn. We moeten terug in die underdogpositie kruipen en beseffen dat we hard moeten knokken voor elk punt.”

Met Jack Hendry verloren we natuurlijk een geboren leider achterin. Tel daar nog het vertrek van Arthur Theate bij en je verloor heel wat defensieve stabiliteit.
“Dat kun je niet ontkennen. Het was onze bedoeling om Jack Hendry nog één seizoen langer hier te houden maar als een club de clausule licht, sta je machteloos. Maar goed, zonder die clausule had Jack hier ook nooit bijgetekend. Arthur Theate was dan weer onhoudbaar geworden. Zowel voor de club als voor hemzelf was het beter dat hij vertrok. En dat bewijst hij nu ook in Bologna.”

Welke club kan zomaar theate én hendry vervangen? Misschien CLUB of genk maar toch niet kvo?

Steven Fortes en Zech Medley moesten hun vervangers worden maar dat komt er nog niet helemaal uit.
“Eigenlijk mogen we vooral niet vergelijken met vorig seizoen. Welke club kan een speler vervangen die nu sterkhouder is bij de beste club van het land én presteert in de Champions League enerzijds en iemand die recent werd opgeroepen voor de ‘Rode Duivels’ en week in- week uit presteert in de Serie A anderzijds? Misschien ploegen als Club Brugge of Genk maar toch niet KV Oostende?
Steven Fortes vond ik trouwens heel goed debuteren op Club, tot hij die rode kaart kreeg. Na zijn schorsing kampte hij met een blessure en daardoor was hij lange tijd niet volledig fit. Met zijn ervaring en présence haalden we hem om de leider te zijn achterin. We verwachten meer van hem en dat beseft hij ook.
Zech Medley aan de andere kant is nog maar 21 jaar, woont en leeft voor het eerst ergens zonder zijn familie en heeft nog veel progressiemarge. Hij werkt hard op training om die progressie ook te boeken. Iedereen vergelijkt hem met Arthur Theate maar hij is een totaal ander type speler. Niet iedereen maakt meteen een sprookje mee zoals Arthur Theate, dat blijft eerder de uitzondering dan de norm. We moeten jonge spelers net de kans geven om zich te ontwikkelen. Kijk maar naar pakweg Frederik Jäkel. Vorig seizoen was zijn eerste seizoen als prof en nu presteert hij toch op een vrij constant niveau.”


“Ik vond Fortes heel sterk debuteren maar daarna volgde zijn schorsing en blessure.”

Naast Theate en Hendry verloren we met Bataille, Hjulsager, Vandendriessche en Sakala nog heel wat kwaliteit.
“Kijk, ik kom nog één keer terug op de spelers die vertrokken zijn, maar daarna is dat gedaan en moeten we focussen op het heden.
Hjulsager wou niet bijtekenen dus moesten we hem verkopen. Ook met Jelle Bataille kwamen we niet tot een overeenkomst dus óók hem moesten we verkopen. Fashion Sakala wou niet onderhandelen over een nieuw contract en vertrok spijtig genoeg gratis. Kevin Vandendriessche boden we één jaar extra aan met de garantie dat hij na een goed seizoen wellicht nog een jaar langer kon blijven. Het is nu eenmaal onze filosofie om geen meerjarige contracten te geven aan oudere spelers. Kevin kon voor twee jaar tekenen bij KV Kortrijk en dat is zijn goed recht, Brecht Capon aanvaardde wel één jaar extra. Maar goed, er is dus weinig tot niets wat we anders konden gedaan hebben. Spelers komen en gaan, dat is meer dan ooit het moderne voetbal. Fans moeten er mee leven dat spelers veelal geen tien jaar meer bij eenzelfde club blijven. Maar dan is het mijn taak om volwaardige vervangers te halen. Vooral in de defensie was dat een moeilijke opdracht maar ik denk wel dat we er algemeen gezien in geslaagd zijn. Dat klinkt misschien wat vreemd na een nul op vijftien maar ik blijf overtuigd van onze spelers en dat zullen ze ook nog tonen. Mocht ik de transferperiode kunnen overdoen, ik zou weinig veranderen. Ik wil trouwens ook even vermelden dat boven genoemde spelers het ook niet eenvoudig hebben om hun niveau van vorig seizoen te halen, op Vandendriessche na dan misschien.”

Evalueer eens de inkomende transfers.
“Ik praat niet graag over individuele spelers, maar goed: over de verdedigers hebben we het al gehad, dus ik start met de middenvelders. Kenny Rocha begon heel sterk aan het seizoen en bewees meteen zijn waarde. Hij kent nu een beetje een terugval maar dat komt onder andere door de interlandverplichtingen en de lange vluchten. Alfons Amade staat zijn mannetje op het middenveld en van Vincent Koziello verwacht ik nog heel veel. Hem konden we enkel maar halen omdat hij door blessures en kwaaltjes niet meer speelde bij zijn club. Anders zou een speler van zijn kaliber nooit naar hier zijn gekomen. Maar hij miste de voorbereiding en was daardoor lange tijd niet helemaal fit. Hij moet spelen om wedstrijdritme op te doen en dat begint nu stilaan te komen. Ik ben ervan overtuigd dat met een goede Vincent Koziello ook Maxime D’Arpino opnieuw veel beter tot zijn recht zal komen.”


“Van Vincent Koziello verwacht ik nog veel in onze kleuren”

Voorin kwam Ambrose als vervanger van Sakala.
“Thierry is een ander type dan Sakala maar hij heeft ongelooflijke kwaliteiten. Hij moet enkel nog regelmatiger worden in zijn prestaties. Dat is tot nu toe een probleem in zijn carrière en daar moet hij aan werken. Maar als Ambrose speelt naar zijn kwaliteiten kan hij samen met Makhtar Gueye één van de beste aanvalsduo’s vormen in de Jupiler Pro League, daar ben ik van overtuigd.”

gueye en ambrose kunnen één van de beste aanvalsduo’s vormen in eerste klasse, daar ben ik van overtuigd.

Gueye was al zeer belangrijk met zijn negen doelpunten.
“Toen we Makhtar haalden, wisten we dat hij een ongelooflijk potentieel had maar dat er nog schaafwerk aan was. Dat is wat we doen, jonge spelers halen die nog een enorm groeipotentieel hebben. Dat bewijst Makhtar dit seizoen en ik ben zeker dat hij nog beter kan. Hij kampte de voorbije weken met een lichte blessure maar hij zal dit seizoen nog zeer belangrijk zijn voor ons team.”

We werden inderdaad ook nog niet geholpen door de blessurelast.
“Zeker niet. We tellen drie langdurig afwezigen. Indy Boonen begon sterk aan het seizoen en bevestigde zijn goede vorm van in de Play-offs. Helaas sloeg het noodlot toe en waren we hem kwijt voor maanden. Zijn revalidatie verloopt echter goed dus hopelijk kunnen we dit seizoen nog rekenen op hem. Cameron McGeehan kende ook veel pech in 2021 maar hopelijk is hij in 2022 helemaal terug. Hij is een profiel dat we nu zeker kunnen gebruiken. En ook onze jongere Manuel Osifo is al even out met medische problemen, wat spijtig is want hij was een extra optie in onze defensie. Hopelijk kan hij snel weer aansluiten. Daarnaast heb je nog Tanghe en D’Haese die ook al kampten met wat blessures.
Wij kiezen bewust voor een smalle kern en een lage loonmassa. Als je dan natuurlijk meerdere spelers hebt die langdurig out zijn, is dat vervelend.”

Wat mogen we verwachten in januari?
“Ik wil nu nog niet té veel praten over de transferperiode want het zijn toch vooral de spelers van nu die het zullen moeten doen. Maar OK, het spreekt voor zich dat we ons wel zullen versterken. Dat hebben we al gedaan met Kyle Duncan, die op rechts een enorme meerwaarde zal zijn. Hij zal zeker niet de laatste nieuwkomer zijn. Het heeft echter ook geen zin om op 31 januari nog twee spelers te halen want dan resten ons slechts negen wedstrijden meer. De nieuwkomers moeten er dus idealiter zijn in de eerste week van januari als we op stage vertrekken. Maar voor alle duidelijkheid, we zullen ook geen nieuwe halve ploeg halen hé. We zijn allemaal overtuigd van de kwaliteiten van onze huidige spelers. Zij moeten ons doorheen deze mindere periode loodsen.”

natuurlijk komt er nog versterking maar we zullen ook geen nieuwe halve ploeg halen hé

En de trainer natuurlijk. Vorig seizoen ‘Trainer van het Seizoen’, hij zal wel gegeerd zijn door vele clubs.
“Natuurlijk is er interesse in Alex maar dat weten we ook. Wat geldt voor een speler geldt ook voor een trainer: als je goed presteert, zul je op termijn een transfer maken. Maar voorlopig is Alexander Blessin nog steeds trainer van KVO en daar zijn we blij om. Afgelopen zomer verwachtte ook iedereen zijn vertrek en hij is hier nog steeds. Hij werkt elke dag hard om het maximum uit de groep te halen. Voor elke coach is het moeilijk als je niet wint maar ik ben ervan overtuigd dat hij oplossingen zal vinden.”


“Voor elke coach is het moeilijk maar ik ben ervan overtuigd dat hij oplossingen zal vinden.”

Criticasters zeggen dat het ook bij andere clubs van de investeerders niet goed draait. Hoe reageer je daarop?
“Eerst en vooral wil ik duidelijk stellen dat ik enkel kan spreken over Nancy en KVO, de twee clubs waar ik werkzaam ben. Nancy was een geval apart omwille van de moeilijke financiële situatie en een transferverbod. Daardoor kenden we een moeizame start, maar we zijn op de goede weg nu. Ik denk dat we op basis van de laatste vijf a zes wedstrijden achtste staan in de rangschikking. Ik zie ook dat mijn ex-club Barnsley het moeilijk heeft dit seizoen maar vorig seizoen stonden ze wel op de rand van promotie naar de Premier League. Voetbal gaat altijd om momentopnames en het kan zo snel veranderen. Maar goed, ik ben overtuigd dat onze manier van werken de juiste is en dat we met hard werken ver zullen komen.”

Tot slot: zaterdag wordt een hele belangrijke wedstrijd, niet?
“Alle wedstrijden die komen, zijn belangrijk. Ook de bekermatch van morgen. Ik blijf erbij: als we goed zijn, kunnen we iedereen verslaan. Daar moeten we van uitgaan en dat zal ik de spelers ook nog eens zeggen. We moeten het vertrouwen opkrikken en dan komt alles goed. In Oostende – ik denk nog meer dan ergens anders – begrijpen de mensen dat wanneer er storm is we allemaal moeten samen werken om het schip veilig de haven binnen te loodsen. Nu meer dan ooit moeten spelers, staf, medewerkers, fans en sponsors aan eenzelfde zeel trekken om zo weer successen te behalen. Samen kunnen we dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL