Alle NieuwsINTERVIEW VD WEEK: KYLE DUNCAN

INTERVIEW VD WEEK: KYLE DUNCAN

Nieuwkomer Kyle Duncan kwam over van New York Red Bulls en claimde sinds zijn komst zijn vaste plek in de ploeg. Wij hadden een uitgebreide babbel met onze Amerikaanse aanwinst.

Kyle, je bent hier al eventjes. Tijdens de feestdagen zat je nog thuis na een positieve coronatest, maar na Nieuwjaar trainde je voluit mee en claimde je ook je basisplaats.
Alles loopt goed hé?

Absoluut, ik voel me top hier in Oostende. Het is hier wel een beetje rustiger dan in New York (lacht), maar dat is niet zo erg. Een vriend van me, die ook van New York is, maar nu in Duitsland woont, kwam mij laatst een bezoekje brengen. Hij vond ook dat het hier heel rustig is. In New York staat het leven nooit stil, daar is altijd wat te beleven. Hier is het ook heel leuk, maar op een kalme manier.

Je zeg het zelf, er komen soms vrienden van je op bezoek. Maar heb je hier ook familie?

Neen, familie nog niet. Af en toe zie ik hier wel wat vrienden uit Amerika, maar daar blijft het momenteel nog bij. Het is wel de bedoeling dat mijn vriendin op termijn naar hier komt. Mijn familie is trouwens heel sportief, iedereen voetbalt er. Mijn zus en broer spelen voetbal en mijn ouders doen vaak aan hardlopen. Ik heb dus wel de juiste genen meegekregen.

Voetbal is niet de nummer één sport in de Verenigde Staten. Waarom koos jij er wél voor?

Om te beginnen ben ik niet heel groot en stevig gebouwd. Dus de typische Amerikaanse sport ‘American Football’ viel daarom af voor mij. Om basket te spelen moet je ook best groot zijn, maar dat ben ik niet. Voetbal leek me als kind wel leuk en zonder veel nadenken begon ik ermee. Ik vond het al snel een toffe sport en ik zag wel dat ik het redelijk goed kon. Als ik naast Freddie Jäkel of de nieuwe doelman sta, denk ik soms wel ‘wauw’. Die zijn twee of misschien wel drie koppen groter dan mij. Ik moet soms echt omhoog kijken als ik tegen hen spreek. Mochten ze in de VS geboren zijn, hadden ze misschien wél voor American Football of basket gekozen (lacht).

Hoe kwam je bij New York Red Bulls terecht?

Ik wou bij een club spelen waar ik me kon verder ontwikkelen en dat was daar het geval. De manier van spelen bij die club sprak me snel aan. Ik speelde al van toen ik klein was bij Red Bulls, maar toen ik net ongeveer volwassen werd, besloot ik om mijn geluk te beproeven in Europa. Ik trok naar Valenciennes FC, in Frankrijk. Maar door een blessure kwam ik daar niet veel aan de bak. Ik was drie maand buiten strijd en besloot terug te keren naar mijn oude roots om daar te revalideren en terug mijn oude niveau terug te vinden. Mijn eerste avontuur in Europa was dus geen groot succes maar dat ontmoedigde me niet, integendeel. We zijn nu enkele jaren later en ik wil het helemaal maken in Europa.

En dat tweede avontuur start dus in Oostende. Verwachtte je dat je zo snel aan spelen zou toekomen hier?

Neen zeker niet, maar Markus dropte mij inderdaad al snel in het elftal. Hij ziet veel groeimarge in mij en dat weet ik ook van mezelf. Ik kan nog veel stappen zetten en die speelminuten zijn daar wel heel handig voor. Ervaring is heel belangrijk, en die ben ik nu aan het opdoen.

Ben je verbaasd dat KV Oostende tot nu toe een moeilijk seizoen kende?

Ja en nee. Enerzijds hebben we een heel jonge groep met weinig ervaring. Dat is de filosofie van de club maar je weet dat het punten kan kosten. Iemand als Brecht Capon is daarom wel belangrijk, aan hem kan ik altijd alles vragen. Dat vind ik echt de max! Anderzijds vind ik wel dat er genoeg kwaliteit aanwezig is in de kern om nog enkele plaatsen te klimmen in het klassement. Dus laten we hopen dat we de volgende weken genoeg kwaliteit kunnen tonen en punten kunnen pakken. We zijn daar in de laatste twee wedstrijden alvast goed mee gestart.

Wat zijn je verdere doelen in je professioneel leven?

Ik zou gewoon heel graag andere mensen willen inspireren. Er zijn veel jonge voetballers zoals mij in Amerika en ik wil hen tonen dat je echt je dromen kunt waarmaken. Als je in jezelf gelooft en je werkt heel hard, dan kan je ver geraken. Er spelen nog wat spelers van de VS in Duitsland en zelfs hier in België, maar mijn droomcompetitie is de Premier League. Liverpool is mijn favoriete team, zij spelen echt het type spel waar ik van droom. Ja, het is mijn droom om daar ooit te spelen. Of dat ooit zal lukken, dat weet ik niet. Maar ik zal wel blijven hard werken om stappen te blijven zetten. Te beginnen met de match van dit weekend tegen OH Leuven.

Je bent ook al geselecteerd geweest voor de nationale ploeg van de VS. Hoe ver reiken je ambities daar?

Je land kunnen vertegenwoordigen op een wereldbeker bijvoorbeeld, dat moet zo’n goed gevoel zijn. Dat is toch echt het grootste wat je als voetballer kunt bereiken? Ik zie het zeker mogelijk om dat doel te behalen, maar met spelers als Dest en Yedlin is de concurrentie groot. Ik zal mezelf dus zeker moeten bewijzen om daar te kunnen geraken. Maar ik ben daarmee bezig, stap voor stap. Ik geloof in mezelf en dan kan er veel. Maar nu eerst de nodige punten sprokkelen met KVO.”

Te starten met zaterdag tegen OH Leuven. Succes Kyle!

NEEM CONTACT OP
VOLG KVO OP SOCIAL MEDIA
nl_NL